Marin Teodor le-a spus magistraţilor că la începutul anului 2007 a fost abordat de un director juridic de la RomGerMed, al cărui nume nu şi-l aminteşte şi care i-a propus asocierea în participaţiune pentru laboratorul Spitalului Sfântul Ioan.
„Acesta mi-a prezentat un set de acte care, din câte mi-am dat seama, reprezentau documente de atribuire a acelui contract. Am considerat că documentul nu respectă legislaţia. Mi s-a părut o modalitate anormală şi am respins propunerea”, a aratăt medical Marin Teodor, potrivit news.ro.
El a mai spus că, ulterior, a fost contactat de un anume Stroescu, pe care îl cunoştea, dar care nu lucra la Spitalul Sfântul Ioan, iar acesta i-ar fi oferită mită 100.000 de euro pentru încheierea contracului cu RomGerMed.
„Am auzit că acest domn ar fi fost consilierul lui Ciocâlteu într-o perioadă anterioară, atunci când Ciocâlteu era manager la Sfântul Ioan. Domnul Stroescu a scris pe un bileţel că Romgermed va remite 100.000 deeuro pentru atribuirea contractului. Personal, am perceput că sumă respectivă mi-a fost oferită cu titlul de mită. De asemenea, pe hârtia respectivă a fost scrisă de Stroescu şi modalitatea în care va fi remisă sumă, adică eşalonat. Am respins propunerea lui Stroescu. În acea perioadă am vorbit cu Ciocâlteu în legătură cu cele relatate anterior şi, din câte îmi amintesc, acesta nu şi-a spus punctul de vedere şi a spus că rămâne la aprecierea mea dacă se impune sau nu încheierea contractului. Menţin declaraţia dată anterior, în sensul că a existat o discuţie cu Ciocâlteu că ar fi bine să mă gândesc că nu se ştie ce se va întâmplă după, dar nu mai ştiu dacă discuţia avea caracter general sau avea legătură cu laboratorul de la Sfântul Ioan”, a mai arătat medicul.
El a mai susţinut că i-a adus la cunoştinţă lui Ciocâlteu discuţia cu Stroescu, dar nu l-a întrebat dacă are vreo legătură cu propunerea făcută.
„Nu cunosc nimic în legătură cu primirea unei sume de bani de către inculpaţii Ciocâlteu şi Petruţa (n.r – Petruţa Lazăr, fost director economic al spitalului) pentru externalizarea serviciilor laboratorului de la Sfântul Ioan către RomGerMed. Arăt că propunerea venită din partea direcţiei juridice a RomGerMed spunea că este o externalizare a serviciliul laborator, dar eu nu am considerat că este o externalizare. În momentul în care mi s-a oferit mită nu am făcut denunţ. De ce să dai mită pentru o tâmpenie? În schimb, am sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la nereguli. Nu mi-a stat în fire să mă duc la DNA. Am considerat că este o propunere neserioasă. La Ministerul Sănătăţii nu am făcut vorbire despre suma de 100.000 de euro. Sesizările făcute de mine se referă la neregulile din spital din perioadă în care manager era doamna Petruţa Lazăr. Ulterior anului 2007 nu am mai purtat nicio discuţie cu vreun reprezentant RomGerMed”, a mai spus fostul manager al spitalului.
Un alt martor, Cristian Baciu, care a avut un punct de lucru în spital, a spus în instanţă că angajaţii spitalului „se ascundeau pe după pomi” şi vorbeau pentru că le era teamă de foştii manageri Petruţa Lazăr şi Alexandru Cicâlteu.
„Nu externalizezi un serviciu care îţi aduce profit. Ştiu că pe timpul lui Marin Teodor nici nu s-a pus probleme externalizării. Sunt asociat la Bastis SRL, iar în 2008-2013 am avut un punct de lucru deschis la spital. Comercializam produse alimentare. Am aflat din contactele cu angajaţii că au fost externalizate serviciile medicale ale laboratorului spitalului către firmă RomGerMed, iar modalitatea în care s-a realizat a fost inadecvată. În 2008 era Petruţa Lazăr manager. Nu am cunoştinţă despre fapte de dare şi luare de mită. Oamenii se ascundeau pe după pomi şi vorbeau. Le era frică de Petruţa Lazăr şi de Ciocâlteu, dar mi-au spus mie. Ionescu Maria, şefa administraţiei, era mâna lui dreaptă. Tot spitalul vorbea! Nu pot indică numele persoanelor din cadrul spitalului care se temeau. Nu le ştiu numele”, a arătat martorul.
Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, foşti manageri ai Spitalului „Sf. Ioan”, au fost trimi în judecată în luna iunie, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită.
La rândul ei, Petruţa Lazăr ar fi primit cu titlu de mită, în aceeaşi perioadă, suma de 670.000 lei.
În rechizitoriul trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti se arată că, în total, suma primită de Alexandru Ciocâlteu Alexandru, în perioada 2009-2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000 de lei. La rândul ei, Petruţa Lazăr ar fi primit cu titlu de mită, în aceeaşi perioadă, suma de 670.000 lei.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, Lazăr Petruţa, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procentaj de 5 la sută din valoarea contractului.
Ca urmare, din ianuarie 2009 până în august 2009, Lazăr ar fi primit de la respectiva persoană 160.000 de lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului amintit. Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce Alexandru Ciocâlteu a preluat funcţia de manager al Spitalului Sf. Ioan, acesta i-a pretins aceleiaşi persoane, tot un procentaj de 5 la sută din valoarea plăţilor şi ar fi primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul Petruţei Lazăr, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului respectiv.
Începând cu a doua jumătate a anului 2009, Petruţa Lazăr a devenit director economic al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, în această calitate ea primind, timp de şase luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărţit în mod egal cu managerul Alexandru Ciocâlteu, mai susţin procurorii.
Citeşte şi Medicul Alexandru Ciocâlteu, la DNA