Condamnări definitive în dosarul Microsoft. Gheorghe Pinalti, 6 ani de închisoare; Dorin Cocoş, 2 ani şi 4 luni

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţe definitive în dosarul Microsoft. Cea mai mare pedeapsă a primit Gheorghe Ştefan - Pinalti (6 ani), în vreme ce Dumitru Nicolae "Niro" a primit 2 ani şi 4 luni. Instanţa a stabilit de asemenea confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş.
Iulian Tudor
03 oct. 2016, 09:14
Condamnări definitive în dosarul Microsoft. Gheorghe Pinalti, 6 ani de închisoare; Dorin Cocoş, 2 ani şi 4 luni

UPDATE Condamnările pronunţate de instanţa supremă:

Gheorghe Ştefan Pinalti – 6 ani 

Gabriel Sandu – 3 ani 

Dorin Cocoş – 2 ani şi 4 luni 

Dumitru Nicolae „Niro” – 2 ani şi 4 luni 

Instanţa a stabilit confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 1 milion de euro de la Dumitru Niro Nicolae, 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan şi 2,2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, peste 16 milioane de euro în total.


UPDATE ÎCCJ a rămas în pronunţare în dosarul „Microsoft”. Gabriel Sandu a anunţat că a făcut denunţuri la Departamenul de Justiţie al SUA, Dorin Cocoş şi Gheoghe Ştefan i-au asigurat pe magistraţi că nu vor mai încălca legea, în timp ce Nicolae Dumitru a spus completului, plângând, că are doi copii.

„Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Iniţial mi-a fost refuzată. Susţin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declaraţiile. De la ce porneste acest denunţ. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaţionale Florica. Vă aduc la cunoştinţă că am făcut denunţ la Departamentul de Justiţie al SUA şi la Minsterul de Justiţie din Austria împotriva grupării Florică şi a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micşorare a pedepsei mele şi acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât şi Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenţii la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de Guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri şi documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu ştiu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toţi miniştrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în faţa Înaltei Curţi. Recunosc că am pretins şi primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009„, a spus Gabriel Sandu în ultimul cuvânt, potrivit Mediafax.

Fostul ministru şi-a menţinut precizările din sala de judecată şi în discuţiile cu jurnaliştii.

„Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. Speranţele sunt mari. Sunt implicati toţi miniştri Educaţiei şi ai Comunicaţiilor şi cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi. Am făcut solicitare către SRI să-mi confirme starea de necesitate care a existat la nivel din 2009, am făcut solicitare către STS pentru a-mi confirma starea de necesitate care era la nivelul anului 2009, pentru că eu am informat şi la SRI şi la STS. Această grupare mai are un contract, contractul de la Ministerul Justitiei”, le-a spus Gabriel Sandu jurnaliştilor după proces.

Şi avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanţei achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia.

Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greşit. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, a declarat Dorin Cocoş în faţa instanţei.

Omul de afaceri a solicitat, prin intermediul apărătorului său, dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare.

„Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră” , Gheorghe Ştefan judecătorilor.

Apărătorul lui Gheorghe Ştefan a lăsat la aprecierea instanţei decizia, fără a avea solicitări explicite.

„Regret profund pentru comiterea faptelor. (…) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani”, le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru. Avocatul său le-a cerut judecătorilor dispunerea unei pedepse cu suspendare.

Declaraţiile din sala de judecată vin după ce procurorii anticorupţie au cerut pedepse mai mari decât cele dispuse în primă instanţă în dosarul „Microsoft” pentru cei patru inculpaţi: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru.

„Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae”, a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.

___________

Decebal Draghiș, unul dintre intermediarii din afacerea Microsoft, a declarat, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că i-a dat fostului primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan mari sume de bani în pungi sau genți „ieftine”, bani ce proveneau de la Claudiu Florică. 

Judecătorii de la instanța supremă l-au audiat pe Decebal Draghiș, ca martor la cererea avocatului lui Gheorghe Ștefan.

Decebal Draghiș a declarat că l-a cunoscut pe Gheorghe Ștefan în anul 2008, prin intermediul unei cunoștințe comune, Gabriel Morar, acesta din urmă fiind cel care i-a facilitat obținerea unor contracte la Oil Terminal Constanța. În anul următor, Draghiș spune că a înregistrat două societăți offshore, pentru a desfășura activități în domeniul petrolier, însă împuternicit pe cele două societăți era o avocată, Luminița Mazilu.

„În anul 2009, la solicitarea lui Gheorghe Ștefan am acceptat să folosesc cele două firme offshore pentru a încheia contracte în legătură cu servicii IT. Plățile urmau să se facă în favoarea lui Gheorghe Ștefan. Pe Claudiu Florică l-am cunoscut după ce mi-a fost prezentat de Gheorghe Ștefan la hotelul Marshal. După această întrevedere, am stabilit să mă întâlnesc cu Florică pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Luminița Mazilu la sediul firmei lui Claudiu Florică pentru a semna contractele. Mi s-a explicat că are nevoie de o firmă tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat nimic în baza contractelor, dar au fost efectuate plăți. Banii de la Florică au intrat în două tranșe, în total aproximativ 4 milioane de dolari. Inițial, convenisem ca eu să iau un comision de zece la sută pe care nu l-am mai obținut”, a spus Decebal Draghiș, potrivit Agerpres.

Martorul a adăugat că banii de la Claudiu Florică ajungeau în baza unor contracte fictive în firmele unui alt intermediar, Toni Răzvan, acesta îi scotea cash și îi dădea lui, pentru a-i remite lui Gheorghe Ștefan.

„Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genți ieftine. Banii îmi erau aduși de regulă la birou și în aceeași zi dădeam mai departe lui Gheorghe Ștefan, în diverse locații, într-un un apartament al acestuia din București, la hotelul Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocoș. Am efectuat plăți și prin virament, inclusiv pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ștefan din Piatra Neamț. Banii dați lui Gheorghe Ștefan erau în lei, și mai mari și mai mici, de aia plasele erau așa voluminoase”, a mai spus martorul.

 

Procurorii DNA cer pedepse maxime

Un procuror DNA a cerut, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unor pedepse maxime pentru cei patru inculpați din dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, fostul ministru Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan.

Un procuror DNA a cerut, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unor pedepse maxime pentru cei patru inculpați din dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, fostul ministru Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan.

Procesul continuă cu pledoariile avocaților, urmând ca instanța să anunțe când va da sentința definitivă în acest dosar.

În luna martie, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

Sentința a fost atacată cu apel atât de către inculpați, cât și de procurorii anticorupție.

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul „proporționalității” în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii