În 2021, medicul Tesloianu i-a recomandat pacientei care se confrunta cu probleme cardiace montarea unui aparat de resincronizare şi defibrilare. A asigurat-o că starea ei de sănătate se va îmbunătăţi semnificativ. Din păcate, lucrurile au stat exact pe dos. După intervenţia de montare a dispozitivului, femeia a ajuns la un alt spital deoarece starea ei de sănătate se agravase.
”Nu am fost informată în ce constă intervenția, nici ce urmări pot fi. Doar atât: am fost chemată si supusă intervenției. Intervenția a durat foarte mult, pentru că au intervenit complicații”, a povestit femeia, la Pro TV
Pentru că intervenţia de implantare a necesitat doar anestezie locală, şi nu generală, femeia a fost conştientă şi a auzit tot ce se vorbea în jurul ei. A aflat, astfel, că dispozitivul care urma să îi îmbunătățească starea de sănătate nu ar fi putut fi montat corespunzător deoarece… nu se potrivea.
”Ultimul element care trebuia introdus nu a mai fost introdus. Explicația a fost, din ce am înțeles atunci, că acel fir era prea scurt și nu ajungea de la aparat până la cordul meu”, a dezvăluit femeia.
În aceeași zi în care a fost operată, starea ei de sănătate s-a deteriorat, astfel că a fost transportată de urgență la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Acolo, medicii au stabilizat-o, apoi au trimis-o înapoi la Spitalul Sfântul Spiridon. După alte câteva zile, a fost externată.
”Au urmat săptămâni de tratament și de recuperare pe care le-am făcut la Parhon. Probabil, acel fir care pentru mine era prea scurt, a fost retezat de la unul care mai fusese deja montat, de la altă persoană”, a mai spus femeia.
Pacienta a adăugat că, înainte de intervenţie, nimeni nu i-a dat detalii referitoare la starea dispozitivului, dacă este nou sau nu.
Reamintim că medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. Anchetatorii au obținut probe care arată că din 2017 până în august 2022 acesta ar fi extras peste 230 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.
O urmărire penală a fost dispusă de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de un medic de la un spital din municipiul Iași. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, și luare de mită, a informat Parchetul General.
„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, mai arată procurorii.