Cutremur devastator în Maroc, unde nu mai puțin de 600 de oameni au pierit. Alte câteva sute de persoane sunt date dispărute sau rănite și internate în unități medicale. Cel mai puternic seism a surprins și o româncă. Aceasta a povestit cum s-a simțit mișcarea telurică.
Citește și: UPDATE Cutremur devastator de 6,8 pe Richter în Maroc. Peste 600 de morți în urma seismului VIDEO
Seismul a avut magnitudinea de 6,8 pe Richter și a avut loc la o adâncime relativ mică, la circa 18,5 km. Seismul puternic a fost resimțit și în Portugalia și Algeria, însă fără să provoace daune. Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu au fost români din Maroc care să fi cerut ajutorul autorităților. Seismul a fost atât de puternic încât s-a resimţit intens şi la 300 de km de epicentru, în Rabat, acolo unde locuieşte Cătălina Bogoi, una din româncele aflate în Maroc.
„La Rabat s-a resimțit foarte mult cutremurul. Pot să spun chiar că este chiar cel mai intens cutremur simţit vreodată, având în vedere și pe cele pe care le-am trăit în România. S-a mișcat totul, efectiv era ca și cum ai fi fost într-o barcă. Însă până la această oră, din ce știu, în Rabat nu sunt pagube. Toată lumea este îngrijorată cu privire la replici. Într-adevăr, a fost foarte mult agitație, oamenii au ieșit în stradă, au fost țipete, lumea s-a speriat foarte rău, inclusiv noi. Însă din ce știu românii de aici, din comunitate, nu au avut de suferit.
Românca din Maroc a declarat că nu există români printre cele peste 600 de victime ale cutremurului. Întreaga populație, însă, este speriată de replicile ce a rputea urma. Există și riscul de tsunami, având în vedere că Rabatul este un oraș aflat pe malul oceanului. În continuare, salvatorii caută victime pe sub dărămături.
„Am luat legătura între noi, în comunitate, imediat după ce s-au calmat un pic lucrurile. Nu sunt victime printre români, cel puțin nu de care să fi fost informați până acum. Însă toată lumea este speriată de replicile care ar putea urma. Rabatul fiind un oraș de pe malul oceanului, bineînțeles că ne gândim și la ce e mai rău – valuri enorme. De altfel, autoritățile marocane au precizat că este interzis accesul pe plajă sau în proximitatea oceanului. Până la acest moment tot ce primim de la autorităţi sunt informații legate legate de numărul victimelor, care se modifică de la oră la oră, din păcate și bineînțeles, informații privind măsurile de precauție în cazul unor replici de intensitate mare”, a declarat românca din Maroc în direct la Antena 3 CNN.
Citește și: Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”