Crăciunul se apropie, iar românii îşi fac planuri pentru masa de sărbători, iar carnea de porc este vedeta. Preocupaţi de sănătate, din ce în ce mai mulţi caută să îi găsească un înlocuitor la fel de gustos.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ”vedeta” sezonului de iarnă este porcul. Românii abia așteaptă ziua de ignat, pe 20 decembrie pentru a sacrifica porcii din gospodărie. Însă, medicii medicii veterinari și măcelarii trag un semnal de alarmă.A mai rămas foarte puțin până când românii gospodari vor sacrifica porcii din dotare. În ciuda faptului că foarte mulți țin Postul Crăciunului, în ziua de ignat este un lucru căruia nu îi pot rezista.
În ziua în care se sacrifică porcul, șoriciul face cu ochii tuturor. Cei mai pofticioși îl mănâncă imediat după ce îl dau prin puțină sare. Însă, pe cât de delicios este, pe atât de periculos poate fi.
În această perioadă, medicii veterinari și măcelari le cer oamenilor să fie în gardă mai mult ca niciodată. Acum, în unele piețe destinate comerțului cu carnea de porc pericolul pândește la orice pas.
Un măcelar cu o experiență de 30 de ani în domeniu a vorbit despre carnea bolnavă a unui animal și ce se întâmplă cu aceasta în perioada sărbătorilor. Sfaturile sale sunt extrem de prețioase pentru cei care vor evite spitalele în această perioadă, oricum aglomerată.
Deși pare greu de crezut, chiar și carnea de porc bolnavă a unui animal ajunge pe mesele românilor. Inclusiv carnea cu cancer este comercializată și nimeni nu își dă seama că ajunge în punctul în care cumpără un adevărat pericol pentru familie.
Măcelarul le recomandă tuturor să fie foarte atenți la carnea pe care o aleg în această perioadă. Oferta este una vastă, iar piețele și măcelăriile abundă de fel de fel de tipuri de carne.
La fel de periculoasă este și carnea procesată, ceea care conduce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Tocmai de aceea, înainte de a o cumpăra, trebuie să fiți atenți la ambalajul ei.
Măcelarul cu experiență recomandă întotdeauna alegerea unor cărni ambalată strâns și ermetic. Ambalajele cu perforații reprezintă un semn de alarmă, la fel și lichidul în exces din diverse caserole. Ambele pot indica o depozitare nepotrivită a cărnii.
Pe fondul scumpirilor din ultima vreme, românii se așteaptă ca anul acesta să lase mai mulți bani la cumpărături. Carnea de porc este prima pe lista scumpirilor, iar diferențele se vor simți în portofelul tuturor.
Cele mai multe cazuri de trichinoză la om apar acum când, în mod tradițional, se sacrifică mulți porci crescuți în gospodării. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari ne sfătuiesc să duceam carnea la laborator pentru analiză.
„Pentru că ne aflăm în plin sezon de sacrificare a porcilor în gospodăriile populației, atragem atenția că examenul trichineloscopic este obligatoriu la porcii crescuți și tăiați în gospodărie, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire. Această examinare trebuie să fie făcută de către personalul sanitar veterinar instruit în acest sens. Sacrificarea porcului în gospodărie și consumarea cărnii fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute poate avea consecințe grave. Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private de pe raza comunelor și orașelor, cabinete aparținând medicilor veterinari concesionari. De asemenea, această examinare mai poate fi efectuată și la nivelul Laboratorului Sanitar-Veterinar pentru siguranța alimentelor prin metoda digestiei artificiale”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, dr. Pavel Borchescu.
Atenţie mare de unde cumpăraţi porci de Crăciun, puteţi rămâne şi fără bani, şi fără şorici. Recomandările ANSVSA porci
La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar.
Porci de Crăciun 2023. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat o serie de recomandări ce recurg din obligațiile pe care le au crescătorii de animale, tansportatorii și autoritățile locale privind protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.
„Pe fondul evoluției unor fenomene meteorologice severe (temperaturi scăzute, căderi masive de zăpadă), ANSVSA recomandă:
Pentru crescătorii de animale, în special pentru porci de Crăciun 2023. :
Atenţie mare de unde cumpăraţi porci! Au vrut şorici autohton, dar s-au ales cu 1.200 de lei amendă
Porci de Crăciun 2023. Pentru transportatorii de animale vii, recomandările ANSVSA: