În cadrul unei audieri pe tema catastrofei, un şef operator care exercita controlul într-o sală a descris modul în care au pâlpâit luminile pe tabloul de bord înainte de a se stinge definitiv în ziua accidentului, la 11 martie, în timp ce iluminarea principalei camere s-a întrerupt, potrivit unui raport interimar dat publicităţii vineri de TEPCO şi citat de Mediafax.
„Mi-am dat seama că zona a fost lovită de un tsunami în momentul în care unul dintre angajaţi a intrat grăbit în încăpere strigând: „apa de mare este pe punctul de a ajunge!”, a declarat şeful operator.
„Eram complet pierdut după întreruperea curentului”, a declarat el. „Alţi angajaţi păreau îngrijoraţi. S-au certat şi unul dintre ei a întrebat: există vreun motiv să rămânem dacă nu putem face nimic pentru a controla” reactoarele?”M-am plecat şi i-am implorat să rămână”.
Cutremurul cu magnitudinea 9 şi tsunami care a urmat au paralizat sistemul electric şi de răcire al centralei, provocând cea mai gravă criză nucleară din lume după cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani.
Raportul interimar, primul care prezintă mărturiile angajaţilor, a descris şi tentativele de eliberare a presiunii din incinta de securitate a unui reactor, prin deschiderea manuală a unei valve de ventilaţie pentru a se evita o fisiune cu consecinţe catastrofale. Operatorii au evocat, de asemenea, condiţiile de muncă deplorabile în care au încercat să stabilizeze centrala nucleară.
„Am suportat numeroase replici şi de mai multe ori a trebuit să ne refugiem pe deal în disperare de cauză, cu măştile pe faţă”, temându-ne de un tsnumai, a povestit un alt angajat.