Tatăl Lili Sedghi, Reza, nu a fost văzut de niciun medic în ziua în care a murit din cauza coronavirusului, la casa de îngrijire din nordul Stockholm-ului.
„Nimeni nu a fost acolo și a murit singur. Nu e drept”, spune doamna Sedghi.
Majoritatea persoanelor care au murit din cauza coronavirusului, din totalul de 3.698, din Suedia, au fost de peste 70 de ani, în ciuda faptului că țara a declarat protejarea grupurilor de risc.
„Nu am reușit să protejăm persoanele cele mai vulnerabile, cele mai vârstnice, în ciuda celor mai bune intenții ale noastre”, a recunoscut săptămâna trecută premierul Ștefan Löfven.
Agenția suedeză de sănătate publică a declarat pentru BBC că 48,9% din decese au fost rezidenți în îngrijire până la 14 mai inclusiv. Suedia a interzis vizitele la aziluri, dar, ca în multe țări europene, rudele, personalul și oficialii sindicali și-au exprimat îngrijorarea că îmbrăcămintea de protecție a sosit prea târziu și că este posibil ca un anumit personal să fi plecat la muncă la începutul crizei, în ciuda manifestării simptomelor Covid-19.
„Ne-au spus că nu trebuie să trimitem pe nimeni la spital, nici dacă au 65 de ani. Ni s-a spus să nu-i trimitem. Unii mai pot trăi mulți ani alături de cei dragi, dar nu au șansa… pentru că nu ajung niciodată la spital. Se sufocă şi sunt panicaţi, este foarte greu să stai doar să te uiți.”, spune Latifa Löfvenberg, o asistentă care a lucrat în mai multe centre de îngrijire.