Comisia, care intenţionează să intervieveze 30 de dezertori nord-coreeni, timp de cinci zile, într-o sală de curs a Universităţii Yonsei, va marca prima ocazie în care abuzurile la adresa drepturilor omului din Coreea de Nord vor fi expuse în faţa unui grup de experţi ai ONU.
Printre primii martori s-a numărat Shin Dong-Hyuk (31 de ani), un tânăr care a evadat din lagăr în 2005 şi a publicat recent un volum de memorii în care îşi povesteşte experienţele. Shin a fost născut şi crescut în infamul Camp 14 şi povesteşte că prima sa amintire a fost o execuţie publică.
Ulterior, băiatul şi-a denunţat mama şi fratele pentru a se salva şi a asistat la execuţia lor. De asemenea, tânărul a povestit comisiei cum a văzut o fetiţă de şapte ani bătută până la moarte pentru că a furat câteva boabe de grâu.
Un al doilea dezertor, Jee Heon-o /34 de ani/, a declarat că adesea prizonierii mănâncă broaşte sărate pentru a reuşi să depăşească foamea extremă. Bărbatul îşi aminteşte, de asemenea, că a văzut cum unei mame i s-a ordonat să-şi ucidă copilul şi cum paznicul i-a cerut acesteia să-şi întoarcă copilul cu capul în jos pentru a-l îneca într-un bol cu apă.
Între 80.000 şi 120.000 de prizonieri politici sunt închişi în cinci lagăre mari din Coreea de Nord, susţine Cartea albă a abuzurilor comise în Coreea de Nord împotriva drepturilor omului, din 2013, realizată de către Institutul Coreean pentru Unificare Naţională din Seul.
„Mulţi deţinuti sfârşesc prin a-şi pierde viaţa’, din cauza ‘muncii forţate, a torturii, a tratamentelor degradante, a alimentaţiei deficitare şi a lipsei îngrijirii medicale’, se indică în documentul menţionat.
Cu toate acestea, potrivit experţilor, activitatea comisiei ONU va avea un impact redus, deoarece, deşi aceasta intenţionează să facă cunoscută problema, doar câteva zeci de persoane – mulţi dintre ei jurnalişti – au participat la audierea din prima zi de la Seul.