Nistor Man are 85 de ani şi locuieşte în Târgu Mureş. Genetica bună, spune el, l-a ajutat să supravieţuiască celor aproape 13 ani de temniţă politică, potrivit România TV. Sute de români au plătit cu viaţa curajul de a nu se supune regimului comunist. „Am fost la închisoare 12 ani, 8 luni şi 12 zile. Activitate anticomunistă. În închisoare ne puneam la munci grele, forţate. De sărbători, mâncarea era mai proastă„, a povestit Nistor Man.
Cornelia Fetea era doar un copil, când familia sa a fost deportată în Bărăgan, Siberia românească. „Am fost deportată în 18 iunie 1951, de Rusalii. Ziua a fost aleasă diabolic, ca să ne facă şi mai mare suferinţa. În Bărăgan am fost condamnaţi sub cerul liber. Eu am fost un copil de 7 ani, sora mea avea 9 ani. Cinci ani de zile am stat. Mi-amintesc că ne-au scos din casă, casa a fost înconjurată de soldaţi înarmaţi. Părinţii noştri au avut două ore să împacheteze. Ce au putut ei să pună în două ore într-o singură căruţă? Nu ni s-a comunicat de ce suntem deportaţi. Ne-au pus într-un vagon cu animalele, cu cai„, a spus Cornelia Fetea.
După eliberare, Nistor Man şi Cornelia Fetea au fost obligaţi să aplaude şi să închine, pe 23 august, ode lui Nicolae Ceauşescu. Pentru ei, omul care le-a furat tinereţea. „Te obligau, te duceau, te scoteau cu clasa ca să aplauzi. Nici nu vreau să îmi amintesc de 23 august, nu vreau să îmi amintesc. Profesorii se străduiau să ne ducă pe stradioane. Am fost marcată de trei lucruri: de frică, ruşine şi sărăcie. Ni s-a spus de acasă: „Taci, să nu vorbeşti!”„, a spus Cornelia Fetea.
CITEŞTE ŞI: Amintiri de 23 August: Parade militare şi spectacole grandioase