Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastilele de iod în România

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.
Filip Stan
20 apr. 2022, 19:19
Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastilele de iod în România

Situaţia de la Cernobîl putea scăpa de sub control. În momentul acestui tranzit a fost ridicată în atmosferă o cantitate imensă de praf radioactiv. Măsurătorile de atunci au arătat un nivel ridicat al radiaţiilor. Dar nu a fost singura inconştienţă a trupelor ruseşti.

Ei au săpat şi tranşee în Pădurea Roşie, zonă în care nici măcar angajaţii de la Cernobîl nu au voie. Dovada acestor săpături este o imagine din satelit surprinsă la puţin timp după retragerea ruşilor.

Rusia a testat racheta Satan 2. Aceasta are 16 focoase nucleare şi poate lovi orice capitală a Europei
„Mutarea vehiculelor grele mai aproape şi orientarea ţevilor armelor în direcţia obiectivelor nucleare nu a fost prevăzută ca ameninţare. Bineînţeles, acest lucru s-ar putea întâmpla doar în condiţii de război, dar potrivit acordurilor internaţionale, era de neaşteptat pentru că alte ţări nu ar permite acest lucru. Aşa că eu consider capturarea celor două centrale nucleare ale noastre drept un act de terorism nuclear”, povestește Valerii Semenov, inginer de securitate Centrala Cernobîl.

Proaspăt eliberaţi de sub ocupaţie rusească, angajaţii centralei nucleare de la Cernobîl spun că au scăpat ca prin urechile acului. Au fost forţaţi timp de aproape o lună, sub ameninţarea armelor, să lucreze non stop. Dormeau cu rândul pe birouri, doar câteva ore pe noapte, şi primeau mâncare doar de două ori pe zi

„Am vorbit multe ore cu liderii celor care ne-au capturat ca să asigurăm drepturile angajaţilor pentru personalul centralei nucleare de la Cernobîl, care au nevoie de libertate de mişcare în cadrul zonei pentru a-şi duce la îndeplinire îndatoririle”, mai spune Valerii Semenov.

Dând dovadă de curaj, personalul centralei i-a ţinut la distanţă pe soldaţii ruşi de zonele cele mai expuse la radiaţii. Pericolul cel mai mare era însă cel al forţelor militare numeroase prezente în zona de excluziune. Săptămâni întregi, centrala s-a aflat în pragul dezastrului.

Război în Ucraina. Recomandare dură pentru ucraineni de Paşte 2022
„Tancurile se aflau foarte aproape de centrală, avioanele lor zburau deasupra centralei. Toate acele arme. A fost foarte periculos cum s-au comportat”, spune, la rândul său, Maksym Shevchuck, oficial al agenţiei care verifică centrala de la Cernobîl

Mulţi militari ruşi au furat obiecte extrem de radioactive în momentul retragerii, inclusiv tacâmuri şi cafetiere. Iar în aşa-numita Pădure Roşie, una dintre cele mai periculoase zone de pe Pământ din cauza radiaţiilor, ruşii au săpat tranşee şi au construit centre de comandă. Experţii sunt de părere că mii de militari ruşi au fost expuşi la radiaţii şi vor avea probleme grave de sănătate. Unii dintre ei chiar vor muri, mai spun specialiştii, potrivit CNN.

Rafila: Sigur va fi găsită o soluţie pentru distribuirea iodurii de potasiu, dar după desfăşurarea campaniei de informare, care este gata

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că autorităţile au finalizat campania de informare cu privire la folosirea comprimatelor cu iodură de potasiu, el arătându-se convins că va fi găsită o soluţie privind distribuirea acestora către populaţie.

„Sigur va fi găsită o soluţie pentru distribuirea iodurii de potasiu, dar după desfăşurarea campaniei de informare care este gata şi din punct de vedere video, audio şi aşa mai departe. CNA ne va ajuta să putem să o distribuim pe canalele publice”, a declarat Alexandru Rafila, răspunzând unei întrebări, în cadrul unei conferinţe de presă, marţi după-amiază.

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a anunţat încă din a doua jumătate a lunii martie că a început distribuţia iodurii de potasiu, după ce a produs 30 de milioane de comprimate.

La sfârşitul lui martie, pastilele ajunseseră la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu, anunţau autorităţile, care precizau că intenţionează distribuirea acestora după realizarea unei campanii de informare, prin intermediul medicilor de familie. Unii dintre aceşti medici au anunţat însă că nu sunt de acord că se implice în distribuirea comprimatelor.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu, dus cu elicopterul la spital. Medicii se luptă să-l stabilizeze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii se vor schimba din 2026. Bancnotele naționale vor fi înlocuite cu EURO. S-a luat deja decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster