În urma mai multor luni în care anchetatorii au monitorizat reţeaua au fost descoperiţi patru victime, însă oamenii din localitate susţin că este vorba despre o practică veche de chiar 15 ani, dar şi despre o reţea mult mai amplă decât cea identificată de poliţişti şi procurori.
„Aduceau boschetari din ăștia, i-au ținut aici, fără să îi plătească. Îi băteau aici și vai de capul lor ce le făcea! Fără mâncare, fără nimic, dormeau în grajd acolo cu animalele. Fac trafic de cai, fură de pe câmp de la oameni mâncare la cai, dar nu sunt proprietari pe cai, nu au nicio hârtie pe animale! Să știți, imediat după ce vă duceți de aici spun că dau foc la casă” , a declarat un vecin pentru Digi 24.
Citeşte şi: Oameni răpiţi din gări, abuzaţi şi ţinuţi ca sclavi în Maramureş. Cazul a intrat în atenţia DIICOT
„Eu nu știu de unde îi aduceau. Era unul de prin Șomcuța, era un om extraordinar de harnic. Și câtă bătaie a mâncat, eu nu știu cum a rezistat de nu a murit la cât l-o bătut. Îi punea câte o bucată de mâncare sus undeva acolo afară, dar de multe ori stătea nemâncat. Aia și copiii îi aruncau jos. Nu îi dădeau să mănânce” , a adăugat vecinul.
Reporterul Digi24 ajuns la faţa locului a vorbit cu familia în cauză, însă aceştia susţin că nu înţeleg ce are poliţia cu ei şi susţin în continuare că nu și-au bătut joc de nimeni, dar recunosc că au avut oameni în grijă, la muncă, însă susțin că i-au plătit, le-au dat de mâncare și că i-au lăsat să doarmă chiar cu ei în casă.
Primarul localității recunoaște că sunt oameni care întotdeauna au făcut probleme, dar spune că nu s-ar fi așteptat la asemenea fapte și că a încercat în toți acești ani să îi integreze în societate. Nu s-a putut însă, pentru că „firea lor rămâne firea lor”, spune edilul.
Potrivit procurorilor, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.
Oamenii erau racolați din gara din Baia Mare. „Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.
Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective”, spun procurorii.
SURSĂ: Digi24