ORORILE închisorilor comuniste, povestite de victimele TORŢIONARULUI Ficior: Ne băteau din nimic. Era un IAD

Foştii deţinuţi de la Coloniei de muncă Periprava fac dezvăluiri cutremurătoare despre chinurile la care erau supuşi de către oamenii conduşe de Ion Ficior, torţionarul acuzat de genocid. Supravieţuitorii au povestit la România TV cât de cumplit erau trataţi de comandantul închisorii. Emanoil Mihăilescu şi Ionică Baurceanu sunt doi dintre puţinii care mai trăiesc şi azi, după ce au îndurat chinurile din închisorile comuniste.
Romania TV
18 sept. 2013, 19:27
ORORILE închisorilor comuniste, povestite de victimele TORŢIONARULUI Ficior: Ne băteau din nimic. Era un IAD

Ion Radu, fost deţinut politic al Coloniei de muncă Periprava, nu poate uita niciodată prima întâlnire pe care a avut-o cu comandantul Ion Ficior.

„La Periprava, în prima zi ne-au cazat într-o baracă şi dimineaţa ne-au scos să se uite, sa ne vada comandantul Ficior. Eu i-am zis, dle comandant că nu aveai voie să-i zici tovarăşe, eu sunt bolnav şi nu pot sa muncesc. A sărit unul dintre subordonaţii lui, a sărit la mine şi când mi-a dat un pumn mi-au sărit lacrimile. Am căzut jos şi a început să dea cu picioarele în mine. Cum îndrăznesti tu banditule să îl întrerupi pe tovaraşul comandant. Comandantul a fost satisfacut de ceea ce a făcut subalternul lui şi nu a spus nimic. Aşa am făcut cunoştinta cu comandantul Ficior”, a povestit Ion Radu.

La Periprava, foamea, setea şi bătaia erau singurul mod de viaţă pentru deţinuţi.
„Ne bătea. Ne scotea afară, te întindeai jos, cu pantaloni jos, îţi punea ceva pe fund şi dădeau până nu mai puteai. Îţi punea pe fund un cerceaf ud şi dădea cu ceva de cauciuc”, a mai povestit fostul deţinut.

Fostul deţinut politic, Emanoil Mihăilescu, arhitect şi fost deţinut politic, a povestit cum era torturat el şi alţii deţinuţi de către torţionarii comunişti. Întrebat de ce a ajuns la închisoare, fostul deţinut politic a mărturisit că şi-a „ales drumul greşit”. „Mi-am ales ca model personaje mai deosebite, m-am îndreptat către Biserică şi am cunoscut mari preoţi, călugări care erau dedicaţi Bisericii (…) Am stat numai 5 anişori. M-am plimbat în mai multe locuri, începând de la Jilava”, a povestit el.

Jilava e un iad. O mizerie cât cuprinde în Jilava asta. Bătăi, mizerie cumplită… Te băteau pentru orice. Totul a pornit de la PCR. Securitatea asculta ordinele partidului ca să nu-şi piardă galoanele (…) Ficior şi Vişinescu ascultau ordinele orbeşte”, a continuat el. „Gardienii care ne păzeau ne băteau pentru orice nimic … nu aveai voie să ai nimic, nici măcar un ac, dar românul e inventiv. Din sârma de la mătură a făcea un ac…”, a mai spus Mihăilescu.

La rândul său, fostul deţinut politic Ionică Baurceanu a povestit cum a fost torturat de torţionari şi când a intrat în vizorul acestora. „La mine e mai simplu. Eu sunt anticomunist din 23 august 1944. M-au bătut cu bastonul de cauciuc şi liber fiind. La 47 de ani, colonelul Răducă Ghorghe a ţinut să mă bată personal pentru … nimic”, a povestit Baurceanu.

„M-a bătut şi la Minele de Plumb, şi la Periprava”, a continuat fostul deţinut politic. „La mine, în închisoare, din timp în timp bătea câte unul până îl scotea pe pătură. Mi-a venit şi mie rândul o dată, dar gardianul nu a mai avut răbdare să vină toţi gardienii să mă bată în grup şi mi-a tras în cap cu o lampă”, a mai povestit Baurceanu.

Fostul deţinut politic a mai povestit cum, odată, un locotenent l-a văzut la o altă baracă a închisorii şi, drept pedeapsă, i-a pus lanţuri cu belciuge la picioare şi l-a obligat să umble aşa toată noaptea. „Dimineaţa, aveam sânge pe picioare”, a povestit Baurceanu.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a renăscut din propria cenușă. E plină de turiști străini și români veniți pentru peisaje și un produs unic în lume. Prețurile la cazare sunt mici și se primesc vouchere de vacanță
Capital.ro
Se interzis mașinile de orice fel. Primăria a decis: Utilizați transportul public!
Playtech.ro
Dana Budeanu a arătat TOT! A încins imaginația bărbaților cu această apariție BOMBĂ
DailyBusiness
ALERTĂ MAJORĂ de cutremur! Un seism puternic a zguduit România
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Serialul de pe Netflix care devine nemuritor. Ce îi captivează pe abonați
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Beni de la Insula Iubirii, „tradus” de iubită! Maria i-a pus capac, s-a combinat cu altă concurentă și... a prins-o cu ALȚII! Insula Dramei Totale continuă!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Reacția Anei Maria Bărbosu, după decizia TAS de a-i înapoia medalia de bonz: „Mi s-au înmuiat din nou picioarele”. Ce decizie a luat Jordan Chiles, după această veste
Capital.ro
Aplauze de adio! A murit cea mai iubită ACTRIŢĂ. Marea doamnă s-a stins
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS VOR STIMULA ECONOMIA FRANȚEI ÎN 2024
MediaFlux
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, promite și pensii duble după recalculare: „Pot crește și cu 100%”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!