MARY ANNING

MARY ANNING este readusă în actualitate de Google. Motorul de căutare sărbătoreşte, miercuri, 215 ani de la naşterea paleontologului britanic Mary Anning. Ea a devenit celebră pentru fosilele descoperite în oraşul său natal.
Romania TV
21 mai 2014, 10:11
MARY ANNING

MARY ANNING, cel mai mare descoperitor de fosile, celebrat de Google la 215 ani de la naşterea sa. Doodle-ul realizat de Google o prezintă pe cercetătoarea britanică în timpul unei dintre faimoasele sale descoperiri. Logo-ul companiei este realizat, de această dată, din oasele dinozaurului descoperit de Mary Anning. Publicul este direcţionat către pagini cu informaţii despre viaţa şi descoperirile paleontologului după ce face click pe imaginea prin care ea este celebrată.

MARY ANNING şi descoperirile care au uimit lumea

MARRY ANNING s-a născut pe 21 mai 1799 într-o familie săracă din Lyme Regis. Condiţia materială precară nu a împiedicat-o, însă, să-şi facă un nume în domeniul paleontologiei, aceasta fiind şi singura sursă de venit a ei şi a familiei sale. Lyme Regis era „căminul” unor fosile datând din Jurasic, iar paleontologul britanic trăia din comercializarea descoperirilor sale.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută de fratele lui Mary Anning, care, în anul 1811, a găsit fosila unei creaturi marine, denumită ihtiozaur, ajutat de sora lui, care atunci avea doar doisprezece ani. Cu toate acestea, dintre toţi membrii familiei, Mary Anning a dovedit că are cea mai mare înclinaţie şi pricepere în acest domeniu, furnizând părinţilor şi fratelui ei suficiente descoperiri pe care să le poată comercializa.

MARY ANNING, cercetătoarea care a murit de cancer la sân la doar 47 de ani

 

MARY ANNING a fost cea care a descoperit primul schelet de plesiozaur, în iarna anilor 1820-1821. Următorul astfel de schelet a fost descoperit tot de ea, în anul 1823. Numele său nu a apărut, însă, în documentele care au marcat aceste descoperiri, ci au fost atribuite celor care le-au achiziţionat de la ea. Impresionat de viaţa familiei Anning, un colecţionar de fosile s-a oferit să-şi scoată la licitaţie întreaga colecţie şi să doneze suma obţinută acesteia, fiind de părere că situaţia precară în care se află este nedreaptă.

MARY ANNING, 215 de ani de la naştere: Google îi dedică un logo special

MARY ANNING este că aceasta şi-a părăsit o singură dată oraşul în care s-a născut, oamenii de ştiinţă intersaţi de fosilele pe care le-a descoperit venind personal în Lyme Regis să le vadă. În ultimii ani ai vieţii sale, Mary Anning a fost ajutată financiar de mai multe instituţii. Începând cu anul 1838, British Association for the Advancement of Science i-a oferit lui acesteia o sumă de bani anual şi aşa a făcut şi Geological Society of London.

Pe 9 martie 1987, la doar 47 de ani, MARRY ANNING moare, răpusă de cancer la sân, o boală care i-a afectat activitatea în ultimii ai vieţii. Descoperirile şi activitatea pe care a desfăşurat-o i-a determinat pe mulţi să o considere cel mai mare descoperitor de fosile. Cu un an înaintea decesului, ea a fost numită membru onorific al Muzeului Dorset County.

 

MARY ANNING reuşea în urmă cu aproape două secole să uimească pe toată lumea cu o serie de descoperiri „bizare” făcute pe o plajă din Marea Britanie. Din straturile de calcar, paleontoloaga scotea la lumină, după milioane de ani de „conservare”, fosilele unor creaturi impresionante.

Mary Anning avea să devină cunoscută în lume pentru descoperirea unor fosile importante, în straturile de fosile marine din epoca Jurasicului din Lyme Regis (foto). Munca lui MARY ANNING a contribuit la schimbările fundamentale în gândirea ştiinţifică despre viaţa preistorică şi istoria Terrei, care au avut loc la începutul secolului 19. 

Descoperirile lui MARY ANNING includ un schelet de ihtiozaur, primele schelete de plesiosaur, primul schelet de pterosaur din afară Germaniei şi fosile marine. Din cauza ateismului său şi a faptului că era femeie, lucrările lui MARY ANNING nu au fost publicate şi rareori i se acordă credit pentru meritele sale ştiinţifice.

Citeşte şi

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

MARY ANNING este oferită acum drept exemplu de caz în care ştiinţa a învins Biserica. Faptul că multe dintre creaturile descoperite şi identificate de MARY ANNING nu păreau să mai existe pe Pământ, ridica o problemă legată de învăţăturile Bibliei, şi anume că Dumenzeu, prin Noe, a salvat toate animalele de marele Potop. 

Cuplată cu o altă credinţă, aceea că Dumnezeu a dat lui Adam control asupra tuturor creaturilor care se mişcă pe Pământ, se credea că este imposibil ca o specie să dispară.

Descoperirea lui MARY ANNING şi argumentele lui Georges Cuvier şi ale altor oameni de ştiinţă, au invalidat poziţia Bisericii.

Contemporană cu Charles Darwin, MARY ANNING este printre primii oameni care descoperă dovezi cu privire la ceea ce avea să devină Teoria Evoluţiei. Societatea în care trăia din păcate nu i-a recunoscut foarte mult din meritele pentru muncă depusă din cauza simplului motiv că era femeie.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Localitatea din Ungaria în care se mută tot mai mulți români. Unii și-au cumpărat o casă întreagă la prețul unei garsoniere
Capital.ro
România e în doliu. Un celebru ministru s-a stins azi, 29 aprilie. Fiul său a anunțat tragedia
Playtech.ro
De ce unele ouă au pete negre sau maro pe gălbenușuri. Cât de sigure sunt pentru consum?
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Urmează patru zile libere pentru elevii și bugetarii din România
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Cât costă un kilogram de cireșe în luna mai 2025. Unde se găsesc cele mai ieftine cireșe
MediaFlux
Înalta Curte explică de ce decizia Curții de Apel Ploiești privind alegerile a fost ilegală: Judecătorul a comis abuz de putere
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster