Masa de 1 Decembrie este extrem de așteptată de români, iar pregătirile pentru acest festin național includ multe obiceiuri, specifice plaiurilor mioritice.
Ziua Națională este o ocazie pentru români să deguste preparate tradiționale, fără de care această celebrare nu ar mai avea același farmec. Printre acestea nu trebuie să lipsească ciorba de pește, fasolea cu ciolan afumat și plăcinta cu dovleac.
Ciorba de pește
Pentru ciorba de pește vei avea nevoie de următoarele ingrediente: un pește de 1 kg (dupa preferinte), 1 morcov, 1 țelină, 2 cepe, 2 bucăți păstârnac, 2 ardei grași, 4 roșii, 2 lingurițe orez, 1/2 l borș, 3 linguri ulei, 1 legatura leustean, sare.
Înarmează-te cu un cuțit bine ascuțit și cu răbdare ca să cureți mai întâi peștele de solzi, apoi îl spinteci pe lung, scoți intestinele, iar „bășica” o dai copiilor să se joace cu ea, sau patrupedelor casei, pisică sau câine (după preferințe). Taie capul și porționează trunchiul în bucăți aproximativ egale.
Curăță morcovii păstârnacul, ceapa, dă-le prin răzătoare, apoi perpelește-le în ulei vreo 2-3 minute. Stinge zarzavaturile cu 3 litri de apa calda, adaugă orezul spalat lasă totul la fiert bine. Între timp taie și roșioarele și aruncă-le în oală.
Fierbe borșul separat, toarnă-l peste fiertură și adaugă sare. Când clocoteste, se pun bucățile de pește împreună cu capul și se mai fierbe 5 minute. Se ia oala de pe foc și se pune leușteanul tocat mărunt.
Fasole cu ciolan afumat
Pentru o fasole cu ciolan afumat ca pe vremuri, vei avea nevoie de un ciolan afumat, 500g fasole uscata, 2 morcovi arătoși, 4 cepe de te fac să plângi, un ardei gras sau cel puțin grăsuț, sare ca-n povestea lui Creangă, 3 foi de dafin, 2-3 linguri bulion, cimbru.
Fasolea trebuie să o speli bine, apoi o lași să stea o oră la umflat într-o oală cu apă. În acest timp poți viziona o telenovelă în reluare, să-ți vopsești părul, sau să plimbi câinele.
După ce a trecut timpul aferent, pune peste fasole morcovul ras, ceapa tocată, sarea si o foaia de dafin, apoi pune la fiert. Scurge apa și oprește doar 3-4 polonice.
Într-o altă oală (da, vei avea o mulțime de vase de spălat după ce pregătești totul) pune într-o oală puțin ulei și adaugi trei cepe si un morcov, tocate sau date pe razatoare. Cand ceapa începe să sfârâie și devine aurie se adauga bucațile de ciolan afumat, care se rumenesc puțin, mestecând din când în când.
Aduagă 3-4 polonice din zeama în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, presari cimbru, sare și lași la fiert până mai scade zeama. Servește cu mărar tocat și murături.
Sfatul editorului: Merge și un păhărel de vin roșu, „puterea ursulețului din pădure”
Plăcințica cu dovleac
Acest desert încheie festinul mesei de 1 Decembrie. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente, pentru aluat: 2 pahare cu apă, 2 linguri de drojdie uscata, 4 linguri de ulei, 1 lingurita de sare, 1 kg de faina. Pentru umplutura fă rost de un dovleac de 1 kg și un pahar de zahar.
Spală dovleacul și dă-l prin răzătoare. Prepară aluatul, așa cum prepari aluatul clasic de paine, dar fără să-l lași la crescut și formează 3-4 bile. Apucă bine sucitorul și întinde fiecare bilă într-o foaie subțire
Pe fiecare foaie întinde o parte din compoziția de dovleac ras și zahar. Pliază foaia la jumate și lipește bine marginile, apoi strângele până se încrețesc. Așează toată compozițoa într-o tavă unsă cu unt și presară zahăr deasupra. În același fel se procedează și cu celelalte bile de aluat.
Bagă tava la cuptor încins și las-o până se rumenește.