La masa de Crăciun vinul trebuie pus pe picor de egalitate cu mâncarea, de calitatea sa depinzând în foarte mare măsură reuşita cinei. Vinul nu acceptă să fie baut oricând şi oricum, fiind cu atât mai importante cunoaşterea câtorva reguli de bază înainte de pregătirea meselor de Sărbători.
În primul rând, trebuie ştiut că fiecare vin are o temperatură optimă la care trebuie servit. Dacă e mai rece îşi va ascunde calităţile, iar dacă e mai cald – dispare orice plăcere. Pentru a-şi păstra temperatura cât mai mult timp, este recomandat să fie servit în pahare cu picior, astfel încât să nu punem mâna pe cupa în care se află preţiosul elixir. De asemenea, este recomandat că paharul să aibă gura mai strâmtă pentru a ajută vinul să-şi păstreze parfumul.
Click aici pentru a vedea de unde poţi cumpăra cele mai bune vinuri
Şampania şi, în general, vinurile spumante trebuie servite mai reci pentru a încetini procesul de formare a bulelor, în general la 6-8 grade Celsius, unele dintre ele chiar şi la 10-12 grade, dar nu mai reci de 5 grade, deoarece îşi vor ascunde cu totul aroma. Un vin alb sau rose nou se simte bine la 8-10 grade, dar dacă este vechi şi ne poate răsfăţa cu un buchet impunător e preferabil să fie servit la 10-12 grade. Urmează vinurile roşii, uşoare, care se servesc la 12-15 grade. Când avem un vin roşu corpolent temperatura optimă de servire este în jur de 16-18 grade. Deoarece vinurile de calitate se păstrează la rece, la o temperatură constantă, trebuie lăsate un timp să ajungă la temperatura la care trebuie servite, proces care poartă denumirea de sâmbrare, de la franţuzescul chambre.
Citeşte şi Drumul vinului, de la amforă la sticlă. Incursiune în istoria milenară a licorii lui Bachus
De asemenea, trebuie ţinut seama că timpul este cel mai bun prieten al vinului, astfel că trebuie avută răbdare cu această băutură. După ce v-aţi întors cu o sticlă din vacanţă sau aţi luat-o de pe raftul supermarket-ului este bine să mai aşteptaţi cel puţin două zile înainte de a o desface, timp în care ea să se „odihnească” la orizontală. Regula este valabilă în special pentru vinurile roşii. Tot pentru vinul roşu, care se serveşte cu precădere în perioada Sărbătorilor, este indicat ca el să fie turnat în pahare după ce a fost pus în prealabil într-o carafă, pentru o oxigenare mai rapidă.
Click aici pentru a vedea care sunt cele mai bune vinuri
Vinurile Budureasca reprezintă o alegere excelentă care să se asorteze cu bucatele de pe masa de Crăciun. Stephen Donnelly, oenolog internaţional cu experienţă de peste 30 de ani, care şi-a confirmat şi reconfirmat talentul creând vinuri excepţionale în Anglia, Ungaria, Africa de Sud sau India, este vinificator la Budureasca din 2007, câştigând deja peste 70 de medalii de aur şi argint la renumite concursuri de talie mondială precum Rose du Monde, Mundus Vini, Mondial du Merlot, Decanter, Mondial de Bruxelles, The Internaţional Wine Challenge. „În calitate de vinificator, rolul meu este acela de a evidenţia ceea ce este mai bun din fiecare varitate de struguri, iar filozofia mea este că atunci când vine vorba despre calitate nu există nici un compromis„, spune Stephen Donnelly, vinificatorul Budureasca.