Preşedintele Federaţiei sindicale din industria alimentară – Sindalimenta, Dragoş Frumosu, susţine că masa de Paşte 2022 va fi cu 50% mai scumpă decât cea de anul trecut, la unele produse înregistrându-se aproape o dublare a preţului.
„Masa de Paşte, dacă ne gândim numai la ea, va fi categoric mai scumpă cu 50% faţă de anul trecut. Preţul produselor care se consumă de Paşte a crescut şi aici ne referim strict la cozonac, pască, ouă şi carne de miel. Preţul la carnea de miel aproape s-a dublat. Poate e ceva mai scăzut dacă iei direct de la fermă şi ajungi pe la 40 de lei/kg tăiat, dar sub acest preţ, sub nicio formă. Mie mi se pare puţin nepotrivit faptul că nu au mai organizat târguri, pentru că în condiţiile acestea nu ar fi fost 50 de lei/kg, poate ar fi fost 40 – 42 de lei/kg, iar 10 lei contează foarte mult pentru foarte mulţi. Preţul ouălor aproape s-a dublat, la cozonac este cu cel puţin 30% mai scump, pasca la fel, dacă nu chiar mai mult. În condiţiile acestea preţurile conduc la o masă de Paşte cu cel puţin 50% mai scumpă decât anul trecut”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindalimenta, pentru Agerpres.
Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, este de părere că actualele preţuri sunt exagerate şi nu exclude ca spre sfârşitul primăverii să asistăm la o uşoară scădere a preţurilor.
„Creşteri de preţuri există pe piaţă de o săptămână – două şi cu cât există mai multe ştiri despre creşteri, cu cât sunt avansate cât mai multe preţuri fanteziste, cu atât vor creşte mai mult. S-au avansat preţuri pentru carcasa de miel de 4.000-4.500 de lei. (…) După sărbători, o parte dintre preţuri vor cădea, pentru că este foarte slabă cumpărarea”, a declarat Sorin Minea.
În Piaţa Sălăjan din Sectorul 3 din Bucureşti, preţul pentru carnea de miel variază între 44 şi 55 lei/kg. Drobul miel gata pregătit costă 42 lei/kg, organe miel costă între 50 şi 55 de lei/kg, iar mielul întreg 45 lei/kg.
Şi legumele sunt mai scumpe înainte de Paşte. La legume, ridichi, ceapă, usturoi, leurdă, lobodă, ştevie, mărar, leuştean sau pătrunjel pot fi cumpărate cu preţuri începând cu 1 leu legătura, prazul – 2 lei legătura, salata verde – 2-3 lei bucata, roşii – între 15 şi 35 lei/kg, ardei Kapia – 16-17 lei/kg, cartofi noi – 12 lei/kg, spanac – 8 lei/kg
albitură – 15 lei/kg, potrivit Agerpres.
Preţul pentru ouă porneşte de la 80 bani/bucata şi poate ajunge la 1.6 lei per bucată.
Brânza proaspătă de vaci, folosită de gospodine la pască, costă 25 lei/kg.
În Piaţa Crângaşi, mielul întreg are un preţ de 37 lei/kg, drobul poate fi cumpărat la preţuri între 35 şi 45 de lei/kg, iar ouăle de ţară se găsesc la preţuri între 1,2 lei şi 2 lei/bucata. Cozonacul tradiţional la „sibieni” costă 29 – 30 de lei.
Roşiile cherry pot fi cumpărate cu 12,99 – 14,99 lei/kg, castraveţii cornişon – 4,99 lei, cartofii vechi albi/roşii la un preţ de 3,5 lei/kg, în timp ce cartofii noi sunt mai scumpi, preţurile variind între 7,99 lei şi 12,99 lei/kg.
Ceapa verde, mărarul, pătrunjelul verde, leuşteanul şi ridichile au un preţ de 1 leu legătura.
Nuca poate fi cumpărată la preţuri între 35 şi 50 de lei, iar căpşunile pot găsite şi cu 12,99 lei/kg.
Pentru cei care nu au timp să meargă în magazine, legumicultorii din jurul Bucureştiului oferă varianta livrării la domiciliu, condiţionată de o valoare minimă a comenzii.
În acest caz, un snop de 5 legături de lobodă costă 5 lei, două legături de leuştean – 4 lei, două legături de usturoi verde – 4 lei, două legături de ceapă verde – 3 lei, două legături de ridichi – 4 lei, două legături de mărar – 4 lei, două legături de de pătrunjel – 3 lei, o salată verde – 3 lei, 1 kg de cartofi – 3,7 lei, ceapă albă – 3,5 lei/kg, ceapă roşie – 5 lei/kg, usturoi uscat – 6 lei/funia 10 căpăţâni, nucă – 12 lei / caserola 200 gr, mere 6 lei/ kg.