Masa de Paşte în 2023 se anunţă una consistentă pentru bugetul românilor. Produsele pentru masa de Paște sunt deja în piețe, fie că vorbim de ouă, carne de miel, cozonaci, pască sau verdețuri, dar prețurile sunt mai mari decât anul trecut.
Comercianții spun că și ei au costuri de producție mai mari, dar constată cu tristețe că mulți dintre clienți nu-și mai permit să cumpere prea mult, așa că și-au modificat obiceiurile de consum.
Carnea de miel, nelipsită de pe masa de Paște în multe case, costă aproximativ 40 de lei per kilogram. Prețurile sunt similare cu cele de anul trecut.
„De exemplu, dacă și-ar lua o pulpă din spate, undeva la trei kilograme, înseamnă 120 de lei. 40 de lei kilogramul. Jumătate de miel are undeva la 5 -6 kilograme, cu tot cu organe, adică 240 de lei. Sau un miel întreg, la 10 kilograme, așa cum îl preferă în general clienții, undeva la 480 de lei – 500 de lei”, a declarat Marin Grasu, proprietarul unei măcelării, citat de ProTV.
Din cauza prețurilor piperate, mulți preferă să cumpere doar câteva kilograme de carne, puțini fiind cei care mai cumpără câte jumătate de miel sau un miel întreg, așa cum se întâmpla anii trecuți.
Ouăle pleacă de la 1,2 lei bucata în piețe, iar kilogramul de brânză, necesară pentru pască, este aproximativ 35 de lei. Nuca pentru cozonac are cam același preț ca brănza.
Tarabele sunt pline de verdeață, iar o legătură de ceapă verde costă 1,5 – 2 lei. Cei care nu vor să meargă la cumpărături au, bineînțeles, posibilitatea să comande online toate produsele de care au nevoie. Potrivit reprezentanților platformelor specializate, un coș mediu pentru Paște ar urma să coste aproximativ 350 de lei anul acesta.
„De Paște, la fel ca și de Crăciun, un coș mediu depășește 350 de lei cu TVA, iar printre cele mai căutate categorii sunt ouăle. Avem în ofertă inclusiv ouă vopsite, carne, în special carnea de miel, dulciurile pentru cadouri”, spune Andrei Popescu, directorul general al unui supermarket online.
Tichete sociale de Paşte 2023. Cine sunt beneficiarii, peste 100 de magazine primesc voucherele
Anul acesta, credincioșii ortodocși vor sărbători Paștele pe 16 aprilie, iar catolicii pe 9 aprilie.
Anunţul OPEC privind scăderea producţiei de petrol declanşează un nou val de scumpiri a produselor şi serviciilor, odată crescut preţul barilului.
Preţul petrolului a crescut după ce OPEC a redus producţia cu peste 1 milion de barili pe zi. Decizia survine pe fondul temerilor legate de o încetinire economică la nivel mondial.
Deşi reprezintă mai puţin de 5% din producţia totală la nivel mondial, şi Rusia a anunţat o diminuare la producţia zilnică. Reducerea va duce la creşterea preţului acestuia, implicit a produselor derivate. Vorbim despre carburanţi.
Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3, care sunt efectele economice pe care le vor resimți românii, în acest context.
Românii au început să facă deja cumpărături pentru masa tradițională de Paște. Marile magazine s-au aprovizionat special pentru această sărbătoare și își așteaptă clienții cu tot felul de produse.
De Paște, românii fac o masă mare cu toată familia pe care pun ouă încondeiate, miel, pască, cozonac, produse lactate, verdețuri de sezon. Anul acesta românii sunt nevoiți să facă adevărate eforturi financiare pentru a-și achiziționa toate cele necesare.
De multe ori, cumpărătorii aleg să cumpere cantități mai mici din produse tocmai fiindcă sunt pețuri așa mari și nu fac față. Alții renunță de tot la unele alimente.
În momentul de față, ouăle în piețe au prețuri care pleacă de la 1,20 lei/bucată, în funcție de producător și mărime. Când vine vorba de ingredientele necesare pentru pască, un kilogram de brânză e aproximativ 35 de lei, la fel ca kilogramul de nucă.
Verdeața poate fi găsită la toate tarabele, piețe, supermarketuri. O legătură de ceapă, spre exemplu, e în jur de 1,5 – 2 lei.
Eistă și varianta cumpărăturilor online pentru cei care nu vor să piardă timp în piețe sau supermarketuri. „De Paște, la fel ca și de Crăciun, un coș mediu depășește 350 de lei cu TVA, iar printre cele mai căutate categorii sunt ouăle. Avem în ofertă inclusiv ouă vopsite, carne, în special carnea de miel, dulciurile pentru cadouri”, a spus Andrei Popescu, directorul general al unui supermarket online, pentru ProTv.
Carnea de miel nu are prețuri foarte diferite de anul trecut. Un kilogram se vinde cu 40 de lei în acest an. „De exemplu, dacă și-ar lua o pulpă din spate, undeva la trei kilograme, înseamnă 120 de lei. 40 de lei kilogramul. Jumătate de miel are undeva la 5 -6 kilograme, cu tot cu organe, adică 240 de lei. Sau un miel întreg, la 10 kilograme, așa cum îl preferă în general clienții, undeva la 480 de lei – 500 de lei”, a declarat Marin Grasu, proprietarul unei măcelării.
Citește și Prognoza meteo aprilie 2023. Cum va fi vremea de Florii și de Paște în România
În Piața și în Hala Obor, un kilogram de carne de miel, cumpărat în carcasă, poate ajunge până la 45 de lei, conform unei analize făcute de Bugetul.ro. Prețurile diferă însă, în supermarketurile din România. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a publicat imagini care arată că un kilogram de carne de miel în carcasă se vinde în Carrefour cu 48,90 de lei, în timp ce în alte piețe prețul pentru carnea de miel este între 39,99 și 41 de lei pe kilogram.