Dacă în mediul familial se practică un stil de viaţă sănătos şi se aplică comportamente alimentare corecte, copiii le vor împrumuta şi se vor dezvolta, ca adolescenţi şi adulţi, într-un mod care va deveni a doua lor natură.
Psiholog: Adulţii sunt responsabili de educaţia nutriţională a copiilor
Nu este normal din partea noastră ca adulţi să ne aşezăm să mâncăm cartofi prăjiţi cu şnitel, în timp ce le cerem copiilor să termine farfuria cu piure de brocoli sau ghiveciul de legume, potrivit doctormenci.ro.
Proteinele animale si legumele ar trebui sa nu lipseasca de la masa care incheie ziua. Cantitatea de legume proaspete pe care o oferim copiilor poate fi nerestrictionata ca portie zilnica; copiii nostri trebuie sa invete de mici ca aceasta este singura grupa alimentara care nu se supune restrictionarii. Orice consum de grasimi, branzeturi, amidonoase sau carne grasa va fi digerat greu. De asemenea, ar fi bine sa evitam supele si ciorbele la cina.
Citeşte şi Porţiile alimentare ideale pentru copil
Nevoile nutritionale ale copiilor sunt aproape similare cu cele ale celorlalti membri ai familiei, insa difera in functie de varsta. Copiii in varsta de 1-3 ani au nevoie de un aport energetic zilnic de 1230 kcal pentru baieti si 1165 Kcal pentru fete. Necesarul de proteine pentru copiii de 1-3 ani este de 14,5 g/zi, din care 60% de origine animala, iar restul de origine vegetala (de preferat din leguminoase). Necesarul mediu zilnic de carne pentru copiii de 1-3 ani este de 60 g, pentru copiii de 4-6 ani de 85 g, pentru copiii de 7-9 ani de 110 g, iar pentru cei de 10-12 ani este de 140 g.
Citeşte şi Alimentaţia copiilor: Ce faci când ai copilul prea slab sau prea grăsuţ