Masă sănătoasă în şcoli 2025. Programul s-a extins la 500.000 de elevi. Valoarea unui prânz nutritiv este de doar15 lei/zi

Ministerul Educației trebuie să stabilească, până pe data de 1 februarie, numărul preșcolarilor și elevilor incluși în Programul național „Masă sănătoasă”, pentru anul școlar 2025-2026, conform Ordonanței de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 28 ianuarie.
Filip Stan
28 ian. 2025, 12:36
Masă sănătoasă în şcoli 2025. Programul s-a extins la 500.000 de elevi. Valoarea unui prânz nutritiv este de doar15 lei/zi

Masă sănătoasă în şcoli 2025. Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să extindă programul Masă sănătoasă la peste 500.000 de beneficiari. Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că este ”un mecanism fundamnetal” pentru combaterea abandonului şcolar. Ţinta, potrivit ministrului, este ca, în anul 2029, toţi beneficiarii primari să intre în acest program.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, marţi, că Programul naţional Masă sănătoasă se extinde la peste 500.000 de beneficiari, decizia fiind luată în şedinţa de Guvern.

HG-17-Masa-sanatoasa

Masă caldă în şcoli 2025. Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că programul continuă programul de anul trecut.

”Este un program important, cred că este prima hotărâre iniţiată de Ministerul Educaţiei. Efectiv îl văd ca pe un mecanism fundamental, nu doar din punct de vedere social, eu îl văd ca pe un mecanism psiho-educaţional pentru că avem o problemă majoră legată de abandonul şcolar, iar toate studiile de specialitate arată că şi aceatsă componentă socială are un rol fundamnetal în a preveni şi combate abandonul şcolar”, a afirmat Daniel David.

Consiliul Naţional al Elevilor: Planurile-cadru sunt neactualizate din 2009, iar manualele şcolare – depăşite. Elevii cer educaţie sexuală

Acesta anunţă că ţinta este ca, în 2029, să poată fi oferit programul Masa sănătoasă pentru toţi beneficiarii primari.

”Deocamdată, mergem cu acest număr pe care l-aţi auzit, peste 500.000 de beneficiari. În curând vom veni cu o altă HG pentru a detalia concret unităţile administrativ teritoriale şi unităţile şcolare care vor beneficia de acest program. Dar ideea e să continuăm în acele unităţi pe care le-am avut anul trecut”, a mai declarat ministrul.

Potrivit Ministerului Educaţiei, acest program are ca scop promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase printre copiii şi tinerii din şcolile din România, sprijinind astfel participarea lor la educaţie.

”PNMS urmăreşte să creeze motivaţia pentru studiu, să menţină echilibrul socio-emoţional şi să întărească starea de bine a elevilor, contribuind la reducerea abandonului şcolar pe termen lung. Programul realizează aceste obiective prin furnizarea unei mese nutritive şi echilibrate în şcoli”, arată Ministerul Educaţiei.

PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

 

ANEXE-HG-Masa-sanatoasa

Programul naţional ”Masă sănătoasă” se adresează preşcolarilor şi elevilor prezenţi la activităţile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar şi constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Daniel David, despre bugetul Ministerului Educaţiei: Aşteptarea mea este ca bugetul să fie mai mare / Ţinta de 6 la sută – 15 la sută prin noua lege – este o ţintă care rămâne pentru noi una aspiraţională  

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat, marţi, că încă se poartă negocieri pentru bugetul Ministerului Educaţiei, iar procentul care ar trebui alocat, potrivit legii, este momentan ”o ţintă una aspiraţională”. Ministrul precizează că vrea să eficientizeze lucrurile, încât banii pe care îi primeşte sistemul să fie cheltuiţi ”în zone în care câştigurile educaţionale nu sunt pe măsura investiţiilor financiare”.

Daniel David a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre bugetul ministerului şi a afirmat: ”Încă discutăm şi suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe. Cu siguranţă, aşa cum spuneam, aşteptarea mea este ca bugetul să fie mai mare, uşor mai mare decât execuţia bugetară de anul trecut. Dar încă sunt negocieri, sunt discuţii, ştiţi foarte bine că contextul economico-finaniar nu arată bine, dar asta este aşteptarea mea şi în această logică ducem această discuţie”.

BACALAUREAT 2025. Ministrul Educației anunță schimbări în ceea ce privește examenul maturității. Elevii vor studia mai multe materii, printre care și „Educația sexuală responsabilă”

Ministrul afirmă că procentul prevăzut din PIB pentru sistemul educaţional este momentan ”o ţină aspiraţională”. ”Ţinta de 6 la sută, de fapt 15 la sută prin noua lege din bugetul general consolidat, este o ţintă care rămâne pentru noi una aspiraţională şi ca ministru al Educaţiei şi Cercetării nu pot decât să vorbesc mereu despre acest lucru, dar ideea fundamentală, pentru mine, în paralel, este  să eficientizez lucrurile din cadrul ministerului, astfel încât banii pe care îi primim să fiu sigur că sunt cheltuiţi eficient, astfel încât să fiu sigur că nu merg în zone în care câştigurile educaţionale nu sunt pe măsura investiţiilor financiare”, a mai declarat ministrul.

Acesta a refuzat să avanzese un procent din PIB care va fi alocat Educaţiei în bugetul din acest an: ”Nu vă pot da o cirfă, pentru că orice cifră avansez ar putea fi una la risc, în condiţiile în care spun ceva acum şi mâine dimineaţă, în urma discuţiilor cu Ministerul de Finanţe, rezultă altă cirfră. Nu am cum”.

Bugetul pentru anul 2025 ar trebui adoptat de Guvern până la finalul lunii, potrivit unui anunţ anterior al premierului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Turnul de poveste din București care a fost demolat. A fost cea mai înaltă clădire din țară și o emblemă a orașului
Capital.ro
Am mai pierdut o stea! S-a stins un adevărat înger cu voce de aur. Îi vom păstra toate melodiile lângă inimă
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Alertă meteo la nivel național. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Klaus Iohannis dă cu mătura! Imaginile zile de la casa din Sibiu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte