Cel puţin 24 de persoane au murit în violenţele dintre triburi rivale care s-au produs în provincia Hela. Potrivit autorităţilor locale, numărul morţilor ar fi mai mare.
Premierul James Marape a descris această tragedie ca fiind „una dintre cele mai rele zile din viaţa mea” şi a promis să îi urmărească şi să-i găsească pe vinovaţi şi să îi pedepsească pe măsură.
Acest atac este unul dintre cele mai sângeroase violenţe de acest fel din anii recenţi, potrivit bbc.com.
Administratorul provinciei Hela, William Bando, a declarat pentru AFP că cel puţin 24 de persoane au fost „măcelărite”, iar numărul victimelor ar putea creşte.
Duminică, şapte oameni, între care patru bărbaţi şi trei femei au fost ucise în satul Munima. Luni, 16 femei şi copii au fost omorâţi ucişi cu arme albe în satul Karida, informează postului de televiziune EMTV. Două dintre femei erau însărcinate, potrivi tbbc.com.
În imaginile de la masacrul din Hela se văd mai multe cadavre învelite în ceea ce ar fi nişte saci şi legate la capete. Administratorul regiunii a mai spus că unele dintre victime au fost tăiate în bucăți și părțile corpului lor erau greu de recunoscut.
Primul ministru Marape, care provine din această zonă este a declarat că asasinatele au fost conduse de criminali din triburile Hagui, Okiru și Liwi. El a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi. „Cum poate o provincie de 400.000 de oameni să funcționeze cu legi și ordine de poliție cu mai puțin de 60 de polițiști și cu militari și polițiști ocazionali”, a spus el, adăugând că a cerut cel puţin 100 de poliţişti pentru securitatea locală.
Provinciile din zonele foarte îndepărtate sunt încă în stadiul tribal, cu tradiţiile diferite şi fără nicio conexiune şi neavând drumuri sau alte căi rutiere sau alte căi de acces.
De asemenea, rivalităţile dintre triburi se soldează frecvent cu lupte între clanuri, furturi sau revendicări de frontiere. Nu în ultimul rând, folosirea armelor automate au dus din ce în ce mai mult la escaladarea violenţei.
Papua New Guinea este una dintre ţările cele mai sărace şi izolate din Asia, unde aproximativ 40 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi, potrivit ONU.