În total 50 de credincioşi au fost ucişi prin împuşcare săptămâna trecută de către un adept al supremaţiei albilor australian în două moschei, la Christchurch, cel mai important oraş de pe Insula de Sud, un masacru pe care l-a filmat şi difuzat în direct pe Facebook.
Poliţia a anunţat că toate victimele au fost identificate, ceea ce permite o calmare a frustrării familiilor, având în vedere că obiceiul musulman vrea ca morţii să fie îngropaţi cât mai rapid posibil, în general în 24 de ore de la deces.
Premierul Jacinda Ardern a promis imediat după masacru o înăsprire a unei legislaţii care i-a permis atacatorului să cumpere legal arsenalul pe care l-a folosit în atac. „Toate armele semiautomate foloste în atacul terorist de vineri vor fi interzise în această ţară„, a anunţat la mai puţin de o săptămână după masacru şefa Guvernului, detaliind o adevărată panoplie de măsuri care-i concretizează promisiunea. Încărcătoarele de mare capacitate şi alte dispozitive care permit tiruri mai rapide vor fi scoase, de asemenea, în afara legii.
Reforma legislaţiei urmează să fie prezentată în parlament la începutul lui aprilie, însă măsuri provizorii împiedică orice precipitare asupra armelor – ceea ce înseamnă că o interdicţie de facto se află deja în vigoare.
„Este un lucru bun. De ce să avem nevoie de asemenea arme în casele noastre„, a declarat pentru AFP Kawthar Abulaban, în vârstă de 54 de ani, care a supravieţuit atacului de la Moscheea al-Nur, prima vizată de extremistul australian, în vârstă de 28 de ani.
Un program de răscumpărare urmează să fie lansat cu privire la armele aflate în circulaţie, al cărui cost este estimat la 100 până la 200 de milioane de dolari neozeelandezi (până la 120 de milioane de euro). Potrivit unor estimări, cel puţin 1,5 milioane de arme se află în circulaţie în Noua Zeelandă – adică trei la zece locuitori, mai puţine decât în Statele Unite (mai mult de una de locuitor).
Atacul a provocat numeroase dezbateri – atât în Noua Zeelandă, cât şi în străinătate – cu privire la accesul la arme şi folosirea reţelelor de socializare de către extremişti. „Aşa arată adevărate măsuri în vederea opririi violenţei cauzate de arme„, a reacţionat senatorul american Bernie Sanders, un candidat democrat în alegerile prezidenţiale. „Trebuie să urmăm modelul neozeelandez, să înfruntăm NRA (National Rifle Association, un puternic lobby al armelor) şi să interzicem vânzarea şi distrubuirea de arme de asalt în Statele Unite„, a îndemnat el.