Masca de protecţie antivirală care foloseşte nanotehnologie poate ucide viruşii inclusiv COVID şi gripă. Aceasta a fost creată de un cercetător de la Universitatea Nottingham Trent. Astfel, în loc de cele trei straturi, masca chirurgicală cu cinci straturi include un strat interior antiviral suplimentar care încorporează nano-cupru creat, utilizând un proces brevetat dezvoltat la universitate.
Astfel, cuprul care se află în materialul măștii, are ioni care sunt emiși odată ce intră în contact cu un virus și acest lucru creează o interacțiune cu materialul genetic al virusului, provocând moartea acestuia și oprirea reproducerii.
Pentru cănanoparticulele au o suprafață mare şi sunt de forma unei sfere face abordarea mai eficientă în uciderea virusului. Stratul interior antiviral asigură o protecție suplimentară atât pentru purtător, cât și pentru cei din apropiere. Masca de protecţie creată de dr. Gareth Cave, de la Universitatea Nottingham Trent este acum comercializată de compania NT2 Spin Pharm2Farm din Nottingham’s BioCity. Compania cu care lucrează omul de ştiinţă utilizează un proces brevetat pentru a produce și funcționaliza nanoparticule pentru o serie de beneficii pentru sănătatea umană, a culturilor și a animalelor.
Rezultatele cercetării spun că aceste măşti au un nivel de protecție și au o eficiență de filtrare de 99,98% – au fost extrem de eficiente, ucigând peste 90% din particule de gripă și coronavirus în decurs de șapte ore și au fost certificat conform standardelor ISO 18184.
„Masca pe care am dezvoltat-o s-a dovedit că inactivează virușii la contact; stratul antiviral ucide virusul care a fost blocat de straturile filtrante. Provocarea cu măștile convenționale de tip chirurgical este că acestea blochează doar virusul să intre sau să iasă din mască. Nu au un mecanism activ pentru a-l ucide odată ce este prins în mască. Noua noastră mască antivirală a fost concepută pentru a utiliza tehnologia de barieră existentă și a o combina cu nanotehnologia noastră pentru a ucide virusul odată ce este prins acolo.
Am adăugat stratul de barieră pe ambele părți ale măștii, astfel încât nu numai că protejează purtătorul, ci și pe cei din jur. Prin uciderea virusului la contact, înseamnă, de asemenea, că masca de față utilizată poate fi eliminată în siguranță și nu poate fi o sursă potențială de transfer pasiv.”, a spus dr. Cave.
Citeşte şi: De câte ori se poate refolosi o mască de protecţie spălată STUDIU