Începând de miercuri, masca de protecţie este obligatorie pe stradă, în anumite condiții, în localtățile cu incidența egală sau mai mare de 6 la mia de locuitori. Astfel, cei aflați în aceste localități trebuie să poarte masca în apțiile publice deschise, dar există animite excepții.
Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Ordinul a apărut în Monitorul oficial
În noua hotărâre, autoritățile precizează că purtarea măștii este obligatorie pe stradă și în spațiile deschise publice dacă zona respectivă este aglomerată, dar și atunci când interacționează cu alte persoane, decât cele alături de care locuiește.
Amenda pentru nepurtarea echipamentului de protecţie individuală în spaţiile închise şi mijloacele de transport este între 500 şi 2.500 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum în 15 zile.
Amenzile sunt usturatoare şi pentru absenţa declaraţiei pe propria răspundere acolo unde este obligatorie. Suma incepe de la 500 de lei si poate sa ajunga si la 2500 de lei.
Amenzile pentru declaraţiile pe propria răspundere pot fi achitate la jumătate în termenul prevăzut de lege, respectiv maximum 15 zile. Cei care au primit astfel de amenzi au posibilitatea de a le achita la jumătate din suma amenzii aplicate foarte important, nu a celei prevăzute de lege), în termen 15 zile de la momentul primirii sau comunicării procesului-verbal de contravenție.
Astfel, dacă declarațiile pe propria răspundere sunt completate cu informații false, cel care au completat-o și o prezintă, astfel organelor de control, riscă amendă penală sau chiar pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani.
Masca de protecţie este OBLIGATORIE. Amenzi de peste 500.000 de lei în 48 de ore
Joi, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 6 octombrie, 1.533 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 301.300 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Miercuri, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 5 octombrie, 1.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 205.000 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Ministerul Afacerilor Interne a operaţionalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.