„Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă.
Avem experiența programului de control al tuberculozei. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii.
Masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi.
Dacă pentru gripă și alte afecțiuni ne feream de cei care tușesc sau strănută, pacienții care transmit acest virus nu sunt știuți, 60% sunt asimptomatici.
Masca este trecută în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii și împiedică bolnavul să transmită acești germeni.
Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare”, a explicat Gilda Popescu, medic la Institutul Marius Nasta, potrivit digi24.
Gilda Popescu a precizat că masca trebuie schimbată la patru ore și că nu trebuie aruncată pur și simplu la coș, ci trebuie depozitată în punga de plastic înainte de a fi aruncată, pentru a se evita posibila infectare a altor persoane.
Reamintim că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.
Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,