UPDATE: Masca de protecție redevine de azi obligatorie în spații deschise. Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne a fost publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.
Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 în Bucureşti se apropie de 11 la mie
Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
„De exemplu, într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.
Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască”, a explicat Ministerul Sănătăţii.
„Rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc”, au mai transmis reprezentanţii MS.
Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României.
În prezent, 65 de oraşe şi 313 comune înregistrează incindeţe peste 6 la mia de locuitori.
Zece oraşe au trecut de incidenţa 10 la mie. Între ele sunt şi Timişoara cu incidenţă 11,27 şi Bucureşti cu 10,92.
Cea mai mare incidenţă în rândul oraşelor este în Bragadiru, judeţul Ilfov, 15,47 la mia de locuitori.
În rândul comunelor, cea mai mare incidenţă este în localitatea ZÂMBREASCA din judeţul Teleorman, incidenţa 21.24 la mia de locuitori.
incidenta06.10 (1)31,4% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat, în săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie 2021, în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Ilfov şi Prahova, a informat, miercuri, Institutul Naţional de Sănătate Publică.
74,7% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate anti-COVID, a precizat INSP, în raportul săptămânal de supraveghere.
Conform INSP, 25,6% din totalul deceselor au fost înregistrate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Ilfov şi Prahova.
Raportul arată că 92,6% dintre decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, iar 85,8% la persoane peste 60 ani. Potrivit INSP, 57,5% dintre decese au fost la bărbaţi.
INSP a mai indicat că 94,5% dintre persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, unul din 77 dintre cazurile de COVID-19 a fost înregistrat la personal medical.