Odată conectată la o aplicaţie, masca C-Face Smart poate face transcrieri după dictare, amplifica vocea persoanei care o poartă şi poate traduce vorbirea în opt limbi: engleză, franceză, spaniolă, japoneză, chineză, coreeană, vietnameză şi indoneziană.
Inventatorii niponi spun că masca inteligentă nu oferă protecţie împotriva noului coronavirus. Aceasta a fost, însă, concepută pentru a fi purtată ca una obişnuită, a explicat Taisuke Ono, directorul executiv al Donut Robotics, pentru CNN.
Realizată din plastic şi silicon, masca are integrat un microfon care se poate conectat prin Bluetooth la smartphone-ul utilizatorului. Cu ajutorul acesteia, se pot face apeluri telefonice sau trimite SMS-uri, fără a mai fi nevoie de a folosi telefonul.
Specialiştii din cadrul Donut Robotics au creat iniţial robotul Cinnamon, programat să traducă din mai multe limbi străine pentru turiştii care ajung în aeroportul din Toyko. Pe fondul pandemiei de coronavirus, inginerii niponi au fost nevoiţi să oprească dezvoltarea proiectului, însă au adaptat tehnologia în aşa fel încât să fie folosită în realizarea măştii inteligente.
Proiectul a fost finanţat cu ajutorul platformei japoneze de crowdfunding Fundinno. În iunie, compania Donut Robotics a adunat peste 265.000 de dolari în doar 37 de minute.
Specialiştii companiei nipone spun că masca inteligentă va avea un preţ între 40 şi 50 de dolari. Primele 5.000 de unităţi vor ajunge pe piaţa din Japonia începând din această toamnă. Produsul ar urma să fie vândut şi în SUA, China şi Europa.
Soft-ul dezvoltat de compania niponă foloseşte inteligenţă artifială ce are la bază algoritmi de învăţare, realizaţi cu ajutorul unor experţi în traduceri.
De asemenea, reprezentanţii companiei spun că roboţii vor deveni utili, pe fondul deficitului forţei de muncă din Japonia care face dificilă recrutarea oamenilor.