Masca nu opreşte coronavirusul. Descoperirea care dă fiori omenirii

O poartă de intrare a noului coronavirus în organism o reprezintă conjunctivita. Sunt studii și date din literatură care au arătat că pătrunderea virusului SARS-COV-2 în organism se poate face prin secreția conjunctivală, motiv pentru care ochelarii de protecție sunt obligatorii la persoanele care intră în contact cu pacienți infectați sau potențial infectați.
Romania TV
20 aug. 2020, 05:25
Masca nu opreşte coronavirusul. Descoperirea care dă fiori omenirii

Virusul poate fi prezent în secreţiile oculare. Deși conjunctivita este un simptom rar al COVID-19, atunci când apare în contextul altor semne generale, trebuie luată în seamă și tratată ca atare, informează 360medical.ro.

,,Una din căile de pătrundere a coronavirusului este suprafața oculară, el intră prin conjunctivă. De asemenea, s-a demonstrat că nu există conjunctivita virusului SARS-COV-2 izolată, adică ea poate să fie ca semn, dar sunt sigur semne generale”, a precizat dr. Ștefan Cornel, medic primar oftalmolog, Secția de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București, în cadrul unei conferințe de presă.

Evoluţia coronavirusului de la o zi la alta. Cum deosebeşti simptomele de cele ale unei simple răceli

Medicul a subliniat că sunt puține cazuri de conjunctivită cauzate de SARS-COV-2. Există publicații care sugerează că virusul poate provoca conjunctivită, deci este posibil ca SARS-CoV-2 să fie transmis prin contactul aerosolilor cu conjunctiva. Într-un studiu pe 30 de pacienți internați pentru COVID-19 în China, unul singur a avut conjunctivită. Acest lucru sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta conjunctiva și cauza conjunctivită, iar particulele de virus pot fi prezente în secrețiile oculare.

Într-un studiu mai extins, publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii au documentat „congestie conjunctivală” la 9 din 1.099 pacienți (0,8%) cu SARS-CoV-2 confirmat, la pacienții internați în 30 de spitale din China.

O asistentă dintr-un cămin de bătrâni a raportat faptul că hiperemia conjunctivală reprezintă un semn frecvent și precoce la pacienții vârstnici, care apoi au dezvoltat COVID-19.

,,Eu nu am văzut nici un caz și în literatura internațională sunt menționate puține cazuri”, spus dr. Ștefan Cornel. 

,,Deși nu sunt multe articole publicate, colegii oftalmologi din străinătate, în special Spania și Franța, au sesizat la pacienții cu forme serioase de infecție cu Covid-19 și alte manifestări oftalmologice. Pierderea gustului și a mirosului de către unii pacienți infectați indică neurotropismul acestui virus, deci tendința lui de a agresa sistemul nervos. Formele de manifestare sunt diverse, iar afectarea oculară a fost semnalată de către colegii care au fost în contact cu pacienții cu forme medii sau severe de boală sau, interesant, pacienți la care singura manifestare a fost cea oculară. Cel mai frecvent observate au fost afectarea nervului optic cu scăderea vederii și paralizii ale mușchilor extraoculari însoțite de vedere dublă, o parte dintre ele fiind reversibile”, arată dr. Daniela Cioplean, medic oftalmolog, pe siteul Oftapro.

Manifestările conjunctivitei

Potrivit Protocolului privind Îngrijirile medicale acordate pacientului cu patologie oftalmologică în contextul pandemiei cu coronavirus al Ministerului Sănătății ,,există studii care demonstrează că infecția cu acest virus poate provoca conjunctivită foliculară, ușor de confundat cu alte cauze de conjunctivită virală, și care poate avea ca și cale de transmitere contactul aerosolilor infectați cu conjunctiva”.

Dr. Daniela Cioplean a atras atenția că ,,nu înseamnă că ochii roșii sau disconfortul ocular sunt obligatoriu semne de infecție cu COVID, deoarece majoritatea pacienților vârstnici au inflamații cronice ale suprafeței oculare generate de uscăciunea oculară sau alte cauze obișnuite la această vârstă. Nu e mai puțin adevărat că orice viroză respiratorie poate fi acompaniată de conjunctivită”.

Prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului De Urgențe Oftalmologice din București descrie cum se manifestă conjunctivita virală dată de coronavirus: ,,pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului, simptomele când există, conjunctiva este mai hiperemică, lăcrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal. De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome. Studiile arată că un pacient din patru are Covid în secreția conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu știu dacă studiile s-au făcut și pe purtătorii care, pânâ la sfârșit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoși pentru cei din jur”.

Spălare abundentă cu lacrimi artificiale

Persoanele pozitive la testul COVID și care prezintă semne de boală, pentru a-și trata conjunctivita cauzată de coronavirus pot folosi lacrimi artificiale, spune dr. Ștefan Cornel, oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București.

Oftalmologii fac parte din categoria cea mai expusă la infectare, după medicii din secțiile de Infecțioase, Terapie Intensivă și ORL-iști, prin urmare Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă medicilor să ia măsuri sporite de protecție atunci când se ocupă de pacienții suspecți sau nu de COVID-19 și bineînțeles să poarte și ochelari de protecție.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns