Revine masca! Mai multe spitale din Romania reintroduc obligativitatea purtarii mastii, din cauza cazurilor de gripa si COVID-19
Este redus și timpul pentru vizite, iar fiecare pacient va putea avea doar un singur vizitator, scrie presa locală.
Având în vedere contextul epidemiologic actual privitor la cazurile de viroze cu transmitere aerogenă, inclusiv gripa și Covid 19, la nivelul unităților medicale din Satu Mare se impun următoarele reguli, anunță conducerea Spitalului Județean Satu Mare:
Măsura va intra în vigoare începând cu data 12.01.2024.
Și Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a luat măsuri pentru a preveni extinderea cazurilor de infecții respiratorii.
Începând de joi, toate vizitele la pacienții internați în secțiile Boli Infecțioase, Pneumologie și Pediatrie au fost sistate. Și aici masca chirurgicală redevine obligatorie.
„Unitatea medicală precizează că este obligatorie purtarea măștii de protecție facială pe tot parcursul vizitei în spital. Suplimentar, în funcție de patologia pacientului vizitat, la îndrumarea personalului medical, echipamentul de protecție poate fi mai mult decât masca facială. De asemenea, potrivit prevederilor legale, este interzisă vizitarea pacienților de către aparținătorii care prezintă semne clinice de infecții acute, motiv pentru care aceștia sunt rugați să evite vizitele la patul bolnavului, pentru a preveni transmiterea infecţiilor”, au transmis reprezentanii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, potrivit presei.
Virusul care cauzează COVID-19 este încă vivace, potrivit OMS
Aproape 10.000 de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate în luna decembrie, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând că virusul este încă vivace, chiar dacă poate să treacă parţial neobservat, informează AFP.
Potrivit OMS, datele provenite din diverse surse au indicat o creştere a transmiterii virale luna trecută, alimentată de reuniunile oamenilor din timpul sărbătorilor de iarnă şi de varianta JN.1, care este de acum varianta cel mai frecvent raportată la nivel mondial.
10 decese noi confirmate cu gripă, în prima săptămână din 2024. Rafila: Este prioritară prezentarea la medicul de familie
„Deşi COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală, virusul continuă să circule, să se schimbe şi să ucidă”, a declarat directorul agenţiei de sănătate a ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe la Geneva.
Pe lângă cele aproape 10.000 de decese raportate la OMS luna trecută, s-a înregistrat o creştere cu 42% a internărilor în spitale şi cu 62% a internărilor în unităţile de terapie intensivă, în raport cu luna noiembrie 2023.
Cu toate acestea, cifrele se bazează pe date obţinute din mai puţin de 50 de ţări, în principal din Europa şi America, a declarat directorul OMS.
„Există cu siguranţă creşteri în alte ţări care nu sunt raportate”, a precizat el.
„La fel cum guvernele şi indivizii iau măsuri de precauţie împotriva altor boli, trebuie să continuăm cu toţii să luăm măsuri de precauţie împotriva COVID-19”, a subliniat el.
„Deşi 10.000 de decese pe lună reprezintă un număr aflat cu mult sub nivelul maxim al pandemiei, acest nivel de decese evitabile nu este acceptabil”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
El a îndemnat guvernele să menţină supravegherea şi secvenţierea virusului şi să asigure accesul la teste, tratamente şi vaccinuri accesibile şi fiabile.
„De asemenea, continuăm să îndemnăm oamenii să se vaccineze, să se testeze, să poarte măşti sanitare dacă este necesar şi să se asigure că spaţiile interioare aglomerate sunt bine ventilate”, a spus el.
Directorul OMS a declarat că boala COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică internaţională în mai 2023, la mai bine de trei ani după prima detectare a virusului în oraşul Wuhan din China, la sfârşitul anului 2019.