Maşina de reciclat sticlă şi epurarea biologică a apei, printre inovaţiile de la Romenvirotec 2012

Romenvirotec 2012, expoziţia internaţională de tehnologii şi echipamente pentru protecţia mediului, a fost deschisă marţi, la Romexpo, în Capitală.  Evenimentul include, pe lângă expunerea de produse şi servicii, conferinţe de specialitate pentru prezentarea noilor proiecte din domeniul protecţiei mediului, reciclării şi energiilor alternative.
Cristina Dinu
28 feb. 2012, 13:36
Maşina de reciclat sticlă şi epurarea biologică a apei, printre inovaţiile de la Romenvirotec 2012

Expoziţia se află la cea de-a 19-a ediţie, şi cuprinde 104 participanţi din 11 ţări, printre care Italia, Brazilia şi Belgia.

Printre inovaţiile prezentate la expoziţia de anul acesta, am găsit maşina de reciclat sticlă. Tehnologia de reciclare prin care funcţionează această maşină reduce substanţial costurile investiţiei şi costurile de operare. Este vorba de reciclarea prin implozie.

Tehnica seamănă foarte mult cu cea practicată în artele marţiale în care printr-o lovitură extrem de rapidă poate fi spartă o cărămidă fără ca mâna executantului să aibă de suferit, explică Constantin Genacu, de la GEANCU CONSULTING.

Tot la Romenvirotec găsim şi prima instalaţie de desorbţie termică indirectă din România, pentru eliminarea în situ a solurilor contaminate cu mercuri, lindan (HCH), substanţe volatile, fenoli şi multe alte substanţe periculoase.

Proiectul W2Plastics, de la Urban S.A, a atras şi el atenţia. Proiectul „Magnetic Sorting and Ultrasound Sensor Technologies for Production of High Purity Secondary Polyolefins from Waste” (Tehnologii de sortare magnetică şi senzori cu ultrasunete pentru producerea poliolefinelor secundare de mare puritate din deşeuri), adică W2Plastics, face parte din Programul Cadru 7 de cercetare, dezvoltare şi activităţi demonstrative al Uniunii Europene. Proiectul a debutat în 2008 şi se va finaliza în 2012.

W2Plastics îşi propune să dezvolte tehnologii curate şi eficiente bazate pe sortarea prin flotaţie în camp magnetic şi control cu ultrasunete pentru a recupera poliolefine de înaltă puritate din deşeuri complexe. Această tehnologie este necesară deoarece reciclatorii de polimeri şi industriile de fabricaţie au o problemă cu achiziţionarea de materii prime şi polimeri secundari la volum suficient şi de calitate, spun reprezentanţii companiei.

Utilizarea materialelor plastice primare are un mare impact asupra mediului şi consumă resurse mari (aproximativ două kg de petrol pentru un kg de plastic). Resursele din polimeri din deşeuri complexe, cum ar fi DEEE (deşeuri din echipamente electrice şi electronice), deşeurile menajere şi din automobile sunt în mare parte nefolosite, din cauza necesităţii obţinerii produselor de înaltă puritate din aceste surse la costuri acceptabile.

La Romenvirotec am mai găsit instalaţii pentru purificarea biologică a apei, prin intermediul unor bio-rotoare, prezentate de Tehnix Ecoindustry Bacău, dar şi companii, precum RoEcologic, care realizează combustibil alternativ prin procesarea deşeurilor în instalaţiile dedicate.

Cel mai interesant proiect este PRISPA, un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă și frumoasă, creată de o echipă români calificată la concursul internațional de arhitectură și tehnologii integrate Solar Decathlon Europe. Arhitectura sa este inspirată din casele tradiţionale româneşti, cu prispă.

„Am observat un interes ridicat pentru Romenvirotec, în ciuda perioadei economice dificile”, a declarat la deschiderea expoziţiei, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Cristian Apostol.

„Anul acesta va fi unul dificil pentru companiile care gestionează deşeurile, întrucât trebuie să punem în aplicare Directiva-Cadru Deşeuri (…) De aici decurg multe responsabilităţi, mai ales pentru autorităţile locale, care pot primi, însă, finanţare prin POS Mediu”, a mai spus Apostol, precizând că, în prezent, Ministerul are 18 proiecte de mediu, cu un cost total de 760 milioane de euro.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin