Reporter: Sunt mai multe furturi din mașini în 2015 față de anii anteriori sau doar sunt mai bine mediatizate? Ce vă spun cifrele?
Cms. șef Ionuț Modrescu: Nu au crescut, sunt mai mediatizate. Eu am o analiză făcută comparativ cu anul trecut, este adevărat că în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie numărul e mai mare, dar comparativ cu aceeași perioadă a anilor 2013 – 2014 este o diferență de o singură infracțiune.
Rep.: Deci nu este un fenomen.
Cms. șef I. M.: Nu este un fenomen dar se comit astfel de fapte destul de ușor.
Rep.: Cine fură de obicei? Sunt minori, găști, profesioniști care numai din asta trăiesc, oameni veniți de prin alte zone ale țării…
Cms. șef I. M.: E mult spus că trăiesc din asta. Noi avem suspecți atât minori cât și majori. Sunt cunoscuți dar e greu de probat în măsura în care nu-i surprindem în flagrant. Acesta este și motivul pentru care greu de tot ajung să fie prinși, chiar dacă noi avem o informație, spre exemplu autorul este X, de la informație până la probă, ca să poți merge cu dosarul la Parchet și ulterior la instanță, este un drum lung.
Rep.: Din ce-mi spuneți dumneavoastră, înțeleg că marea majoritate sunt greu de prins sau scapă.
Cms. șef I. M.: În tot complexul nostru de activități, pe care le facem, recuperăm bunuri. Apoi reușim să-l legăm pe autor de fapt. Exploatăm toate urmele care rămân la fața locului. Și din nou avem posibilitatea să-l legăm pe autor de fapte. Dar sunt greu de prins, nu neg chestia asta. Este o infracțiune care se comite foarte ușor. Gândiți-vă că între autorul infracțiunii și bunul vizat este un geam de câțiva milimetri. Atât. Cu o piatră, un fier, o bujie de la motor am mai întâlnit cazuri – aruncată într-un anumit fel se face țăndări, nu știu cum că n-am încercat niciodată – durează câteva secunde. A luat și a dispărut. Deci este o infracțiune care se comite foarte ușor.
Rep.: Bun, dar dacă se comite atât de ușor, sunt paranoic dacă atunci când îmi parchez mașina, să zicem la Cazarma 90, mă gândesc că ar putea fi cineva în zonă care supraveghează parcarea și mă urmărește dacă încui sau dacă las ceva la vedere?
Cms. șef I. M.: Da, ești paranoic! (râde n. r.) Din punctul ăsta de vedere cu siguranță că ești ușor paranoic și eu întotdeauna îi cer doamnei mele să nu lase nimic în mașină. Inclusiv la modul că iau geanta cu laptop-ul, o pun în portbagaj și încui portbagajul. Nimic să nu rămână la vedere, și eu sunt paranoic! (râde n. r.) În toate studiile pe care le-am citit, cel mai ușor de prevenit este furtul din auto. Atâta vreme cât nu lași nimic la vedere, indiferent de bun, nu are ce să-ți fure. Locuiam în București și soția mea a avut, în Solenza pe care o conduceam pe atunci, o borsetă în care se țineau berile reci.
Rep: Nu-mi spuneți că v-au spart mașina!
Cms. șef I. M.: Ba da! De două ori! Dar de data asta, cum vă povesteam, în borseta respectivă era o punguță cu ceva mâncare rămasă…
Rep.: L-ați prins?
Cms. șef I. M.: Lucram la Crimă Organizată pe atunci, dar nu, nu l-am prins! Și a furat o bucățică de morcov și o coajă de pâine! Atât rămăsese… mai mult m-a costat geamul. De atunci am zis: Nu lași absolut nimic în mașină! Portmonee? Exclus! Nici măcar ascunse pe sub scaun! Avem acum un val de furturi din taxi-uri. Se întâmplă noaptea, la fel, cu spargere de geam, și se fură banii pe care de obicei taximetriștii îi lasă sub scaun, în bord, în parasolar… S-au învățat că taximetriștii sigur au ei niște bănuți. Nu la toți găsesc bani, dar rămân cu paguba asta.
Rep.: Bun, dar dacă-i un val de spargeri, înseamnă cu sunt niște oameni care fac asta mai des, care urmăresc taximetriștii, nu?
Cms. șef I. M.: Da și avem suspecți. Sperăm să-i prindem cât de repede pentru că este cu adevărat o problemă pentru noi, ca și Poliție. Pe mine mă irită să văd că s-a mai spart o mașină, s-a mai spart una, mi se strânge stomacul.
Rep.: Atunci unde să nu-mi las mașina? În ce cartiere se sparg mai des?
Cms. șef I. M.: Nu pot să-ți dau o rețetă, n-o lăsa acolo sau acolo, dar îți pot spune zonele în care se comit mai des. În primul rând în zona centrală. Și aici mă refer la Timotei Popovici, Onisifor Ghibu, Gimnasticii, Izvorului, Tipografilor, Filarmonicii…
Rep.: Străzi mai mici, mai puțin circulate.
Cms. șef I. M.: Da, mai puțin circulate de eventuali martori și mai aglomerate cu mașini. Ca să continui, am mai avut pe Xenopol, Arhivelor, Gh. Lazăr, Magheru, Turnului…
Rep.: Acum îi încurajați pe oamenii care locuiesc pe acolo.
Cms. șef I. M.: Nu neapărat. N-am făcut niciodată o analiză pe numere de mașini, dar mai degrabă sunt turiști. Noi n-am făcut niciodată diferența dacă este sibian sau turist venit din altă parte, ne facem treaba la fel.
Rep.: Cam cât la sută din bunurile furate sunt recuperate?
Cms. șef I. M.: Nu pot să spun pentru că sincer nu avem astfel de date statistice. Ieri, de exemplu, am recuperat niște role. O doamnă care și-a parcat mașina a lăsat rolele pentru sport la vedere, am chemat-o ieri și i le-am dat înapoi. Se fură toate categoriile de bunuri, de la laptop-uri la aparate de fotografiat, telefoane, portmonee…
Rep.: Țin minte că acum vreo lună, poate două, se furaseră echipamente foto-video de câteva mii de euro.
Cms. șef I. M.: Da, a fost în parcarea de la Muzeul Satului. A avut vreo filmare și le-a lăsat în mașină.
Rep.: Eu înțeleg din asta că cineva urmărește parcarea de la muzeu.
Cms. șef I. M.: Sau cineva merge intenționat acolo gândindu-se că are toate șansele că găsească ceva. Fac o paranteză, ca să nu omit din zone, în aceeași măsură am avut spargeri în cartierul Hipodrom și pe bulevardul Mihai Viteazu, dar nu chiar pe bulevard, ci în parcările din spatele blocurilor, pe străduțele paralele cu Mihai Viteazu.
Rep.: Ca să trag o concluzie și să plec mai liniștit, care sunt măsurile concrete pe care le-a luat poliția până acum?
Cms. șef I. M.: În primul rând prindem din autori. Avem numeroși suspecți și monitorizăm permanent diferite zone. În anumite spații, unde am constatat că avem infracționalitate crescută am montat numeroase panouri informative pentru șoferi astfel încât să fie informați și să nu lase lucruri la vedere. Eu personal am mers prin toate aceste locuri și am verificat să fie puse în locuri la vedere. Spre surprinderea mea rezistă incredibil de bine, foarte puține au fost deterioare sau rupte. Pe de altă parte, pentru perioada de vară, începând cu concertul de la FORȚA ZU, am început acțiuni permanente și am mărit numărul de oameni care efectuează patrulări în zona centrală. Aici ne așteptăm la un aflux foarte mare de turiști, studiile arătându-ne că sunt undeva la 750-900 de mii de turiști, concentrați pe trei kilometri pătrați. Acum avem în patrulare echipaje mixte polițist – polițist local și polițist – polițist de la Centrul Chinologic. O să vedeți vara aceasta numeroși câini în patrulare. De două săptămâni am început. Cam atât putem face. În rest, rămân sfaturile pe care le transmitem periodic, inclusiv vouă în media.
Rep.: Acelea care sună urât, ca și cum o mare parte din vină o au proprietarii că-și lasă lucrurile la vedere?
Cms. șef I. M.: Știu că sună cam aiurea dar orice om trebuie să fie responsabil pentru lucrurile pe care le deține. Mesajul este unul de autoprotecție, ideea este că cetățeanul înlesnește cumva activitatea infracțională. Dacă vom găsi o metodă mai bună de a transmite acest mesaj o vom pune în aplicare.