Mașinile electrice au o autonomie reală mult mai mică decât cea afișată de producător. Acest lucru a fost descoperit după ce 24 dintre cele mai noi mașini electrice au fost testate iarna, în Norvegia, la temperaturi între -5 și +7 grade Celsius.
Încă din 2021, Federația Norvegiană a Automobilului, împreună cu jurnaliștii revistei Motor, testează autonomia în condiții reale de trafic a mașinilor electrice de pe piața norvegiană, precum și viteza de încărcare a acestora.
Testele, denumite „El Prix”, testează mașinile pe parcursul a două zile, în aceleași condiții, pentru a obține rezultate cât mai concludente.
Citește și : Concedieri masive la o mare companie. 800 de angajați riscă să-și piardă locul de muncă
În prima zi de test, mașinile pornesc cu bateria complet încărcată și urmează un traseu stabilit până când aceasta moare, adică se epuizează total. Astfel, testul arată cât de departe pot să ajungă mașinile electrice testate în practică, precum și ce distanță pot parcurge când computerul de bord arată Autonomie 0%.
În textul „El Prix” de iarnă din 2025 au fost evaluate 24 dintre cele mai noi modele de mașini electrice din toate clasele, iar organizatorii au declarat că nu a mai existat, din 2021 până în prezent, decalaj mai mare între cel mai bun și cel mai slab rezultat.
Citește și : Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere, categoria de oameni vizată
SUV-ul Polestar 3 a obținut o autonomie de 537km, din cei 560km de autonomie declarați de producător, o scădere de numai 4,1%. În comparație, Tesla Model 3, cu o autonomie oficială de 702km, nu a reușit să meargă decât 536 de kilometri, cu o abatere procentuală de -24%. Cel mai prost au stat mașinile Peugeot E-3008 și Voyah Dream, cu -32%, respectiv -29%.