Maşinile electrice au avut anul trecut 54% din piața norvegiană, față de 42% în 2019. Și în 2019 au fost luni în care mașinile full-electrice aua vut peste jumătate din piață, dar 2020 a fost primul an complet în care electricele au depășit mașinile convenționale. În decembrie mașinile electrice au avut 67% din piață, potrivit unei analize Reuters, potrivit HotNews. Volkswagen a avut cele mai multe mașini vândute, urmată de Tesla.
Printre modelele cel mai bine vândute se numără Volkswagen e-Golf, Audi e-Tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID3, Hyundai Kona EV și Nissan Leaf.
Norvegia a decis acum 15 ani să transforme parcul auto și să ajute în mod eficient să introducă maşinile electrice. În Oslo a început încă din 2008 crearea unei infrastructuri de încarcare, iar mașinile electrice au început să se vândă bine după 2010 când au apărut și modele precum Nissan Leaf și mai târziu Tesla.
Subvențiile și diversele scutiri de taxe au făcut ca mașinile 100% electrice să fie și cu peste 10-15.000 de euro mai ieftine decât prețul de lista și în acest fel, modele precum Tesla Model 3, Volkswagen e-Golf sau Nissan Leaf au ajuns să se vândă în câteva mii de exemplare/an fiecare, în timp ce în multe țări europene abia își găsesc câteva sute de clienți.
În același timp, mașinile convenționale pe benzină și motorină au fost ”ultra-taxate” și aceste modele au ajuns în unele cazuri să coste și cu peste 20.000 de euro mai mult decât în alte țări europene. Taxa de import este de câteva mii de euro, TVA-ul este de 25% și, în aceste condiții, mașinile diesel sau pe benzină devin neatractive. În plus, costurile de utilizare sunt de câteva ori mai mici la o mașină electrică. Rămâne însă un mare dezavantaj; autonomia care la mașinile electrice ceva mai ieftine este de sub 200 km (micșorată și de clima rece a țării).