Mașinile electrice „distrug suflete”. De ce aleg șoferii să se întoarcă la autoturismele clasice: „A fost cea mai proastă mașină pe care am avut-o”

Temerile legate de autonomie și lipsa infrastructurii de încărcare sunt principalii factori care îi determină pe proprietari să renunțe la mașinile electrice.
Alina Costache
03 iul. 2024, 10:22
Mașinile electrice „distrug suflete”. De ce aleg șoferii să se întoarcă la autoturismele clasice: „A fost cea mai proastă mașină pe care am avut-o”
De ce renunță șoferii la mașinile electrice

Tot mai mulți șoferi renunță la mașinile electrice. The Telegraph a publicat impresiile mai multor proprietari de autoturisme full electrice.

De exemplu, Ray Bestwick și-a cumpărat o mașină electric în luna mai 2023, în speranța unor călătorii fără probleme. După un an și opt vizite la service, inginerul în vârstă de 62 de ani spune că abia așteaptă să renunțe la această experiență „distrugătoare de suflete”.

Bestwick conduce un Renault Megane E-Tech și nu este singurul poseor de vehicul electric care se confruntă cu o multitudine de probleme.

„Renault-ul meu ar trebui să aibă o autonomie de 280 de mile, dar a depășit 200 de mile doar de două ori din aproximativ 30 de ori. Sunt norocos dacă reușesc să ajung la 160, așa că este evident că există o problemă.

Am dus-o la trei service-uri Renault diferite și toți mi-au spus că nu e nimic în neregulă și că e din cauza stilului meu de condus.

Nu sunt deloc de acord cu asta – am 62 de ani și conduc în modul eco 90 de procente din timp. Caut economie, nu viteză.

Este distrugător pentru suflet să mi se spună în mod constant că este vina mea, când este clar că nu este”, a declarat Ray Bestwick.

Citește și: Scădere masivă a vânzărilor de mașini electrice rămase fără subvenție. Tesla abia se mai vinde în Germania

O investigație a revistei What Car arată că, de fapt, mașinile electrice au o autonomie cu până la o treime mai mică decât cea anunțată. Datele au evidențiat discrepanțele dintre rezultatele testelor oficiale ale guvernului și cele care pot fi obți nute, de fapt, în condiții reale.

„Sunt la capătul răbdării pentru că este ridicol. M-am gândit să nu plătesc rata lunară, dar nu vreau să am probleme, așa că aștept până în mai anul viitor, când pot renunța la ea.

Sunt foarte bucuros că nu am cumpărat mașina direct. Ar fi costat 38.000 de lire sterline atunci, dar se depreciază atât de repede încât cred că acum ar valora doar 22.000 de lire sterline”, a declarat Ray Bestwick.

Cercetările Auto Trader de la începutul anului 2024 au arătat că un șofer care cumpără o mașină electrică de 50.000 de lire sterline se poate aștepta să piardă 24.000 de lire sterline în valoare pe parcursul a trei ani, în timp ce o mașină pe benzină cu același preț ar pierde, în aceași perioadă de timp, doar 17.000 de lire sterline.

„Sunt pentru tehnologie, dar mă întorc la benzină sau îmi iau un hibrid. Nu am de gând să mă mai gândesc la o mașină complet electrică, deoarece aceasta a fost cea mai proastă mașină pe care am avut-o vreodată”, a declarat Ray Bestwick.

Renault a declarat pentru The Telegraph că „îi pare rău” să audă de îngrijorările lui Ray Bestwick, dar a reiterat că lipsa de autonomie este probabil cauzată de stilul de condus.

„Investigațiile efectuate de dealerii noștri sugerează că autonomia indicată este proporțională cu stilul de condus al domnului Bestwick și cu configurația mașinii.

Ca în cazul tuturor mașinilor, indiferent dacă sunt cu motor cu combustie sau electrice, stilul de condus, condițiile de mediu și configurarea mașinii contribuie în mod semnificativ la realizarea autonomiei în condiții reale de condus”, a declarat un purtător de cuvânt.

Citește și: Șoferii s-au săturat de mașinile electrice și se întorc la diesel: „Există mai multe motive”

Renault a declarat că tehnici precum „utilizarea sistemelor de frânare regenerative, moderarea vitezei și utilizarea încălzirii sau a aerului condiționat” vor contribui la creșterea autonomiei.

Producătorul a mai spus că unii proprietari de E-Tech au raportat că au depășit autonomia anunțată de 280 de mile.