Maşinile parcate ilegal în Braşov sunt ridicate după cinci minute. Angajaâii primăriei recomandă folosirea transportului în comun sau lăsarea maşinii la periferie, deoarece şoferii care îşi lasă maşinile în drum şi blochează traficul şi circulaţia pietonilor vor rămâne fără autoturisme şi vor fi nevoită să plătească aproape o mie de lei pentru a le recupera.
„În prima etapă doar face fotografii, după alte cinci minute maşina de ridicări poate interveni. Autoturismul parcat ilegal e ridicat, transportat la locul de depozitare, după care șoferul și-l poate ridica de acolo. Dacă o face in primele 12 ore plătește o taxa de 1.000 lei, după care taxa crește cu fiecare zi in care mașina stă acolo”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov, pentru Observator.
Potrivit acestuia, decizia de ridicare se va lua, în principal, în cazul în care o maşină parcată este parcată pe treceri de pietoni, pe trotuar (în special dacă pietonii nu pot trece între maşină şi clădiri şi sunt puşi în situaţia de a merge pe stradă) sau pe suprafaţa carosabilă şi îngreunează traficul rutier: „Indiferent dacă este vorba de o sezisare sau de o patrulă, decizia este luată de agent la faţa locului, în urma evaluării fiecărei situaţii în parte”. Primăria Braşov recomandă ca primul telefon să fie dat la Poliţia Locală, cu promisiunea că şoferii vor primi de aici toate indicaţiile necesare.
Citeşte şi: Codul Rutier 2023. Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere
Conform regulamentului privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, măsura poate fi dispusă de agenţii Poliţiei Rutiere sau de către cei ai Poliţiei Locale Braşov. „Pentru a reclama prezenţa unei maşini parcate neregulamentar, cetăţenii pot suna fie la Poliţia Locală Braşov sau la numărul unic de urgenţă 112, de unde vor fi direcţionaţi către Poliţia Rutieră sau Poliţia Locală”, a mai spus reprezentantul Primăriei Braşov.
Totuşi, dacă şoferii pleacă la timp, vor scăpa doar cu o amendă şi puncte de penalizare, iar timpul se măsoară din momentul în care conducătorul auto este prins pe picior greşit de către poliţist. „Obiectivul nostru e să nu ne mai confruntăm cu situații în care diverși șoferi fără respect față de ceilalți, dincolo de cel față de lege, blochează anumite artere”, a mai spus Sorin Toarcea. Sistemul de ridicare a maşinilor parcate ilegal este funcţional şi în staţiunea Poiana Braşov.