Mașinile parcate pe trotuar sau pe spații verzi vor putea fi ridicate. Astfel, şoferii care parchează neregulamentar vor plăti atât amenda, cât și taxa de ridicare a mașinii.
Noul proiect de lege vine în completarea unei „scăpări” legislative, deoarece în baza actualelor prevederi din Codul Rutier este permisă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și a celor de pe domeniul public.
Astfel, un autovehicol staţionar pe prima bandă de circulație putea fi ridicată, dar una lăsată pe trotuar, nu. Situația se va schimba și legea promulgată de președinte urmează să intre în vigoare din weekend.
Lipsa locurilor de parcare naște adevărate probleme în Capitală. Numărul contravențiilor este mare, deoarece șoferii nu au suficiente locuri și lasă mașinile unde apucă.
Brigada Rutieră București anunță că, de la începutul lui 2020 și până în prezent, la nivelul Capitalei au fost aplicate peste 15.000 de sancțiuni contravenționale pentru oprirea neregulamentară şi peste 1900 de sancțiuni contravenționale pentru staționare neregulamentară.
Mulți conducători auto trec cu vederea următoarele prevederi și consideră că este suficient să aibă cauciucuri de iarnă, pentru a trece „testul” în fața polițiștilor. Situația nu stă deloc așa și dovadă stau amenzile de sute și mii de lei!
Codul Rutier subliniază ferm condițiile în care polițistul rutier poate reține certificatul de înmatriculare și poate aplica o amendă de 725 lei, chiar dacă anvelopele sunt de iarnă!
Este cazul oricăror cauciucuri, fie ele de vară, iarnă sau all-season, când uzura se situează peste limita legală.
Mai mult, Autoritatea mondială Federală pentru Standarde de Siguranță a Automobilelor (FMVSS) i-a obligat pe producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele lor vândute în SUA și Europa așa numiții MARTORI DE UZURĂ.