„Măslina cu patru picioare” este una dintre cele mai vechi rase de porc din Europa. A apărut în jurul anului 1830 în Imperiul Austro-Ungar, fiind rezultatul unei încrucișări între porci tradiționali din regiunea Dunării din Evul Mediu (rasa Szalonta și Bakony) și porcii Sumadija, de origine mediteraneeană.
Rasa Mangalița a fost amenințată cu dispariția în anii 1970 din cauza industrializării agriculturii. În limba maghiară, Mangalica înseamnă „carne de porc cu multă grăsime”. Porcul dezvoltă o grăsime consistentă pentru a rezista iernilor reci.
Mangalița este un porc acoperit cu blană blondă, densă și ondulată pe timp de iarnă, devenind mai rigidă și lucioasă în lunile calde. Din acest motiv, este numit și „porcul cu păr creț”.
Carnea are între 60 şi 70% grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mică de carne. Este roșiatică și străbătută de fâșii albe de grăsime cremoasă, care se topește delicat la gătit, oferind o experiență culinară excepțională. Aceasta poate fi consumată de persoanele care suferă de boli cardiovasculare, fiind utilă în prevenirea diabetului zaharat provocat de insulinorezistență, dar și a bolii Alzheimer.
Carnea de Mangalița are un nivel scăzut de colesterol, iar procentul de acizi graşi nesaturaţi ajunge la 70%. Acest tip de carne nu conține toxine pentru că animalele se maturizează doar natural, în condiții libere. Este nevoie de o perioadă de 2 ani pentru a ajunge la maturitate, la greutatea ideală de aproximativ 150 de kilograme.
Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timișoara. Aceştia au făcut o comparaţie între două tipuri de somon și slanina de mangaliță.
„În ceea ce priveste acizii grași polinesaturați, adică nu mai multe legături duble, în cazul nostru Omega 6 și 9, în mangalița sunt 14% iar în somnul de Dunăre 15%. Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul somon. Slănina de mangalița se aseamănă, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, omega 6 iar somon pentru că parte din acizii grași omega 6 și omega 9 se regăsesc de asemenea și ei într-o concentrație destul de mare„, spune Nicoleta Hădărugă de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara, potrivit Observator
Pentru că investesc mult în creşterea rasei, fermierii cer 100 de lei pe kilogramul de ceafă, iar pulpa se vinde cu 120 de lei pe kilogram. „Vedeta” carmangeriilor din Banat este şoncul, un jambon sărat, condimentat, afumat și maturat, care rivalizează cu prosciutto sau jamonul iberic.