Cu toate că pare simplu să facem diferența între fructe și legume, uneori nu este chiar așa, în această categorie intrând și măslinele. De obicei, avem tendința să asociem fructele cu gustul dulce, iar legumele cu gustul mai acrișor. Însă, există produse vegetale pe care le includem în mod eraonat în categoria legumelor când, de fapt, acestea sunt fructe.
Măslinul este un arbore din familia Oleaceae, originar din regiunea mediteraneană, dar cultival în întreaga lume. Acesta este apreciat nu doar pentru fructele sale, ci și pentrul uleiul de măsline, folosit atât în bucătărie, cât și în industria cosmetică. Se știe că măslinul poate trăi sute de ani, unele specii atingând chiar vârsta de o mie de ani, fructele produse de acești arbori fiind considerate de o calitate superioară.
Cu toate că măslinele sunt consumate zilnic de oameni și căutate la piață sau în supermarketuri, puțini oameni știu dacă acestea se încadrează la categoria legume sau fructe.
Din punct de vedere tehnic, măslinele sunt fructe. Asta, pentru că ele cresc din floarea măslinului și conțin o sămânță, ceea ce le plasează automat în această categorie. Totuși, gustul lor acrișor și sărat îi induc în eroare pe uni oameni, aceștia considerând că pot fi puse în categoria legumelor.
Încă un motiv care creează confuzie este folosirea măslinelor în bucătărie. Comparativ cu alte fructe care se consumă în deserturi, măslinele nu sunt folosite în preparatele dulci, fiind des întâlnite în salate, paste, pizza sau mâncăruri mediteraneene.
Cu toate acestea, măslinele nu sunt singurele fructe confundate cu legume. Iată și alte exemple la care nu te-ai fi gândit:
Dovleacul – este un fruct datorită semințelor sale;
Avocado – este un fruct bogat în grăsimi sănătoase;
Vinete – sunt fructe, crescând din flori și având semințe;
Ardeii – sunt fructe potrivit definiției botanice, ei conținând semințe și provenind din flori.