UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, este posibil să fie întârziată punerea la dispoziţia persoanelor vulnerabile a măştilor de protecţie că din cauza modificărilor făcute de Parlament la hotărârea de guvern privind starea de alertă.
„Parlamentul nu avea decât competenţa de a aproba sau de a respinge hotărârea de guvern prin care a fost instituită starea de alertă. (…) Parlamentul a decis să modifice hotărârea şi unele dintre măsurile care au fost cuprinse. Vă dau un exemplu. Parlamentul a schimbat mecanismul pe care l-am gândit noi pentru distribuţia măştilor către persoanele defavorizate care se află sub prevederile legii privind venitul minim garantat. Intenţia noastră era să adoptăm mâine, în şedinţa de guvern, hotărârea şi achiziţia să fie făcută de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care este cel care are competenţa legală să acorde această formă de sprijin către persoanele vulnerabile, urmând ca distribuţia să se facă în termen de trei-patru zile, prin intermediul Poştei Române. Practic, s-a schimbat mecanismul. Distribuţia măştilor se va face prin Ministerul Sănătăţii, care va trebui să aştepte cererile autorităţilor locale pentru distribuirea acestor măşti. E posibil ca schimbarea mecanismului să întârzie ritmul de punere la dispoziţia cetăţenilor vulnerabili a acestor măşti necesare”, a spus Ludovic Orban la Realitatea Plus.
Raportul Comisiei de Sănătate a Senatului de admitere a proiectului legislativ, fără amendamente, a fost însuşit de plen. Iniţiativa legislativă a fost aprobată cu 89 de voturi „pentru” şi 43 de abţineri, transmite Agerpres.
„Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României până la 15 mai 2020. În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arată în proiectul depus la Senat pe 27 aprilie.
Măştile vor fi distribuite de compania Unifarm SA, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.
„Autorităţile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetăţean a setului de 30 măşti de protecţie în mod gratuit”, mai arată iniţiativa legislativă.
În expunerea de motive se arată că foarte mulţi cetăţeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziţionării acestor măşti, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă şi totodată din cauza preţurilor oscilante pentru măştile de protecţie.
„De asemenea, se constată că în prezent necesarul de măşti de protecţie nu este acoperit de farmacii sau comercianţi, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, se mai arată în expunerea de motive.
Liderul grupului PSD, Radu Preda, vrea ca această propunere legislativă să fie adoptată cât mai repede de Camera Deputaţilor.
„Era de datoria Guvernului să acorde mijloace de protecţie împotriva noului coronavirus, să se asigure că milioanele de români pot să pună în aplicare măsurile (n.r. – de protecţie) (…) Este o iniţiativă care se înscrie într-un curent mai larg care există şi în alte state europene şi cred că poate să ajute foarte mulţi oameni”, a spus Preda.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a menţionat că la Camera Deputaţilor proiectul trebuie modificat astfel încât „românii care au nevoie de măşti să le poată primi şi să dispară elementul populist ‘pentru toată lumea’ (…) întrucât mulţi îşi permit să îşi cumpere măşti, treaba statului fiind să asigure suport şi ajutor acolo unde se impune”.
Potrivit sursei citate, şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală (33 de senatori), majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.
Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari de la PSD şi Pro România, printre care Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Alfred Simonis şi Nicolae Bănicioiu, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.