Deși fiecare parte a corpului își merită atenția, parcă tot chipului tău vrei să-i oferi mai multă îngrijire, nu-i așa? Tocmai de aceea, măștile sunt perfecte pentru a reda pielii tale aspectul luminos, dar și sănătatea.
Acestea o mențin hidratată, pot elimina excesul de sebum, diminuează porii și cresc fermitatea țesuturilor. În plus, sunt o modalitate excelentă de a scăpa de impurități. Îți poți face măști faciale o dată sau de două ori pe săptămână, dar și în funcție de tipul de piele.
Pentru tenul uscat sau mixt
Ai nevoie de:
2 linguri de miere
1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
Combină cele 2 ingrediente într-un bol de sticlă. Aplică pe fața curată, demachiată anterior, și lasă să acționeze timp de 20 de minute. Clătești inițial cu apă călduță, apoi cu apă călâie, spre rece.
Această mască, ce poate fi aplicată 2 ori pe săptămână, hidratează și echilibrează pH-ul natural al pielii, încă de la prima aplicare. Mierea, ca antibiotic natural, vindecă și hidratează, iar oțetul de mere calmează pielea.
Pentru tenul gras
1. Ai nevoie de:
4 aspirine
apă
miere (opțional)
Pisează pastilele de acid acetilsalicilic, până obţii un praf, apoi adaugă apă pentru a crea o pastă. Dacă preferi o mască mai groasă, adaugă un pic de miere. Amestecă ingredientele şi aplică masca, pe faţa curată, uscată, evitând ochii şi nările. Lasă să acționeze 10 minute, apoi spală şi bucură-te de un ten curat.
2. Ai nevoie de:
1 măr
3 linguri cu miere
Spală mărul, descojește-l şi taie-l felii subţiri. Pasează-l cu ajutorul unui blender, împreună cu mierea, pentru a obţine o pastă moale. Aplică pe faţă şi lasă să acționeze 15 minute, după care clăteşti cu apă. Masca ajută la micşorarea porilor.
3. Ai nevoie de:
1 bucată mică de castravete
1 lingură de iaurt
1 ceaşcă de fulgi de ovăz
Taie castravetele în bucăţi mici şi pasează-l cu un blender. Adaugă iaurt şi fulgi de ovăz în blender şi mai amestecă, până obţii o pastă moale. Aplică masca pe faţă şi las-o să acționeze 10 minute. Clăteşte-te ulterior cu apă rece. Vei observa apoi pori curățați în profunzime.
Pentru tenul predispus la acnee
Ai nevoie de:
2 linguri tărâţe de grâu
1 linguriţă cu drojdie uscată
1 linguriţă cu suc de lămâie
1 linguriţă cu apă
Amestecă toate ingredientele. Cu pasta obţinută, masează bine faţa, evitând zona ochilor. Lasă să acţioneze 2-3 minute, apoi îndepărtează cu apă călduţă.
Pentru tenul obosit
Ai neevoie de:
sucul de la o lămâie
¼ ceașcă sare de mare
Combină sarea de mare cu sucul de lămâie; în funcție de cât vrei de groasă mască, pune mai mult sau mai puțin suc de lămie. Aplică pasta pe faţă, evitând zonele sensibile. Închide ochii şi relaxează-te timp de câteva minute. Clăteşte cu apă călduţă.
Pentru tenul cu aspect îmbătrânit
Ai nevoie de:
3 linguri de piure de cartofi dulci
2 linguri cu iaurt simplu
1 lingură cu miere
4 picături de ulei esențial de semințe de morcov
2-3 picături de vitamina A (opțional)
Amestecă toate ingredientele într-un blender. Curăță-ți pielea cu puțină apă călduță. Aplică masca pe față și pe gât și las-o să acționeze 30 de minute. Clătește-te cu apă pentru a îndepărta masca și dă-te cu o cremă hidratantă, în care ai adăugat 2-3 picături de vitamina A.
Pentru tenul deshidratat
Ai nevoie de:
2-3 morcovi mari
4 1/2 linguri cu miere
Opăreşte morcovii, apoi pasează-i. Piureul obținut îl amesteci cu mierea şi îl aplici pe faţă. Lasă masca să acționeze 10 minute, după care clătești cu apă rece. Compușii nutritivi din morcovi și din miere hidratează şi repară ţesuturile pielii.
Mască pentru corp cu avocado
Ai nevoie de:
2 fructe de avocado pasate
3 linguri de sare normală sau de mare
1/4 ceaşcă de miere
coaja rasă de la 2 lămâi și sucul lor
1/4 ceaşcă de ulei de cocos sau de măsline
Pasează pulpa fructelor de avocado, adaugă restul de ingrediente și amestecă bine, până obţii o pastă cremoasă (care să aibă consistenţa smântânei). Aplică masca pe corp, pe genunchi și coate, și lasă-o să te hidrateze între 10 și 15 minute; clăteşte ulterior cu apă caldă.
Mască de mâini cu morcovi
Ai nevoie de:
1 morcov
1 lingură smântână
1 linguriță cu ulei de măsline
Fierbe morcovul și pasează-l, după care adaugi smântâna și uleiul de măsline. Amestecă bine ingredientele și aplică masca pe mâini. Lași să acționeze 20 de minute, după care clătești cu apă călduță.
Mască exfoliantă pentru picioare
Ai nevoie de:
1/2 cană cu fulgi de ovăz
1/2 cană cu mălai
1/2 cană cu sare grunjoasă
4 linguri cu gel de aloe vera
Într-un lighean, combină toate ingredientele și așează-ți picioarele înăuntru. Prin mișcări circulare, masează acest amestec pe întreaga suprafață a pielii, glezne și călcâie. Ulterior, ține picioarele în alt lighean cu apă caldă, câteva minute.
Citeşte şi Zaţul de la cafea: 4 tratamente inedite pentru îngrijirea pielii