Măsură de ultim moment anunțată de ministrul Muncii. Simona Bucura Oprescu a transmis elaborarea unui nou act normativ prin care Guvernul Romaniei sa aprobe hotararea care stabilește cuantumul anual al contributiei de participare ca membru afiliat la Asociatia Internationala a Securitatii Sociale (ISSA) pentru anul 2025. Măsura vine in contextul responsabilitatilor Romaniei de a consolida relatiile cu organizatiile internationale din domeniul securitatii sociale si de a asigura o reprezentare activa la nivel global.
Pentru 2025, suma care urmeaza sa fie achitata este de 30.732,80 franci elvetieni (CHF), echivalentul a aproximativ 170.000 lei. Aceasta valoare a fost stabilita in conformitate cu Regulamentul financiar al ISSA si cu datele furnizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), institutie care reprezinta Romania in cadrul Asociatiei.
HG_ISSA_23012025”Se aprobă cuantumul contribuției anuale de participare a României în calitate de membru afiliat la Asociaţia Internaţională a Securităţii Sociale (ISSA), pentru anul 2025, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 30.732,80 franci elveţieni.
Echivalentul în lei al sumei reprezentând cotizaţia anuală prevăzută la art. 1 se calculează pe baza cursului oficial de schimb leu-franc elveţian al Băncii Naționale a României, valabil la data efectuării plății şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice din bugetul asigurărilor sociale de stat aprobat pentru anul 2025”, prevede proiectul de Hotărâre.
”Asociația Internațională a Securității Sociale (ISSA) este cea mai importantă organizaţie internaţională din domeniul securităţii sociale (include segmentul pensiilor publice), având peste 350 organizaţii membre în peste 150 de ţări.
ISSA reuneşte organizaţiile/instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii sociale din fiecare ţară membră, precum şi universităţi şi alte organizaţii de cercetare în domeniul securităţii sociale.
ISSA oferă suport tehnic, consiliere şi expertiză prin intermediul specialiştilor din domeniul securităţii sociale din întreaga lume.
Întrucât, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are atribuții în domeniul securității sociale, ca reprezentare internațională: organizează şi dezvoltă cooperarea cu instituţii şi organisme similare din alte ţări, inclusiv prin încheierea de acorduri şi înţelegeri internaţionale, respectiv protocoale de colaborare, în domeniul său de activitate, în favoarea lucrătorilor migranţi sau în alte scopuri, s-a conturat nevoia conectării Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) la o platformă internaţională de colaborare şi schimb de bune practici în domeniul sistemului public de pensii”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.