Potrivit unui comunicat, gardul a fost montat pe o lungime de 600 de metri şi dispune de panouri de avertizare, deocamdată în limba română, dar urmează să fie instalate şi în limba maghiară.
În spatele spitalului, panourile de avertizare se află montate la fiecare 50 de metri, iar în jurul curţii din faţă – mai frecventată de pacienţi şi personal – la fiecare 40-50 de metri.
Executantul lucrării este o firmă din localitatea Sânsimion, care răspunde şi de mentenanţa instalaţiei.
Conform administratorului firmei, Sándor Előd, amperajul din instalaţie nu pune în pericol viaţa oamenilor sau a animalelor şi nu cauzează răni.
Experienţa firmei de specialitate arată că gardul electric ţine departe urşii, animalul se sperie de impulsurile electrice şi nu se mai întoarce în locul respectiv.
„Montarea gardului electric a costat 2.600 de lei şi a fost necesară pentru că în curtea spitalului au pătruns cu regularitate urşi. Nu au cauzat incidente, dar pentru protecţia pacienţilor şi a personalului a fost necesară această măsură de precauţie”, a precizat dr. Konrád Judit, managerul spitalului, citată în comunicatul menţionat.
Conducerea spitalului roagă pacienţii şi personalul spitalului să fie precauţi în apropierea gardului electric.
Mai mulţi urşi au fost văzuţi în zona din apropierea Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, în majoritatea situaţiilor animalele fiind alungate de către echipaje de jandarmi.
Luna trecută, un urs care a ajuns de mai multe ori în zona din apropierea spitalului şi care a intrat în mai multe curţi a fost împuşcat de vânători, după ce Ministerul Mediului a aprobat extragerea sa.