Printre altele, se propune ca prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă să fie ridicat la 281 de ruble (4,8 dolari) pe 0,5 litri și la coniac – până la 517 (8,86 de dolari) ruble pe 0,5 litri. În prezent prețul minim de vânzare cu amănuntul al unei jumătăți de litru de vodcă este de 261 de ruble și pentru coniac de 480 de ruble.
Ministerul rus al Finanțelor a propus de asemenea creșterea prețului minim de vânzare pentru băuturile spirtoase și în cazul comerțului cu ridicate, potrivit Hotnews.
Autoritățile ruse au stabilit prețurile minime la vodcă în 2009 ca măsură de combatere a producției la negru iar din 2011 au fost introduse prețuri minime pentru coniac. În 2016 astfel de prețuri au fost stabilite și în cazul șampaniei.
Autoritatea rusă de reglementare în domeniu a anunțat că în primele 8 luni ale acestui an producția de vodcă a crescut cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, în cazul coniacului creșterea fiind de 14,9%.
În urmă cu o săptămână autoritățile ruse au luate măsuri pentru accelerarea importurilor paralele de alcool, justificând acțiunea prin faptul că se apropie Revelionul. Importurile paralele sunt cele care nu au aprobarea deținătorii mărcii produsului, ele fiind necesare în Rusia după ce numeroase companii străine s-au retras din țară în semn de protest față de războiul din Ucraina.
Mai devreme în cursul lunii septembrie jurnaliștii de investigație ruși de la Meduza scriau, citând surse apropiate de Kremlin, că președintele Vladimir Putin este îngrijorat de consumul mare de alcool în rândul membrilor administrației sale și printre cei ai guvernului.
Sursele citate afirmă că liderul de la Kremlin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său interior”: miniștri, adjuncți ai lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai Administrației Prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, șefi de corporații de stat, guvernatori.
Interlocutorii celor de la Meduza au mai spus că principalul motiv pentru consumul ridicat de alcool din rândul oficialilor ruși apropiați de Kremlin are de-a face cu pierderile și pagubele reale cauzate de războiul din Ucraina, dar și de consecințele sancțiunilor occidentale.
Numeroase înregistrări video cu recruți ruși în stare avansată de ebrietate au apărut pe rețelele de socializare în ultimele zile, după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială miercurea trecută.
Citeşte şi: Vladimir Putin ar putea anunţa vineri anexarea teritoriilor ocupate