Moscova va doborî orice avion de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Ministerul Apărării rus a pregătit un proiect de act normativ care permite doborârea avioanelor de pasageri în cazul în care acestea încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse, informează în ediţia sa de vineri cotidianul Izvestia, citat de Radio Svoboda.
Filip Stan
11 ian. 2019, 17:01
Moscova va doborî orice avion de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Federaţiei Ruse

Documentul „cu privire la procedura de utilizare a armelor şi echipamentului militar pentru protecţia frontierei de stat a Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al Federaţiei Ruse” a fost deja postat pe site-ul guvernului de la Moscova.

Conform textului citat, avioanele de pasageri care încalcă spaţiul aerian al Rusiei ar putea fi doborâte în cazul în care nu reacţionează la semnalele de avertizare şi la focurile de avertisment şi dacă zborul lor riscă să ducă la decese în masă, la catastrofe ecologice sau la un atac asupra unor obiective strategice, potrivit Agerpres.

Documentul prevede de asemenea că armata rusa ar trebui să reacţioneze chiar şi în cazul în care o aeronavă neidentificată se apropie la o distanţă mai mică de 50 de kilometri de graniţa Federaţiei Ruse.

Atunci când acesta este un avion militar, intrat ilegal în spaţiul aerian rusesc, el trebuie forţat să aterizeze pe un aeroport rusesc sau determinat să părăsească spaţiul aerian al Rusiei, iar în cazul în care nu răspunde la semnale, să fie doborât.

Aceleaşi măsuri vor fi aplicate – conform proiectului menţionat – şi avioanelor de pasageri, cu excepţia cazurilor când nu există „un pericol real de decese în masă, un risc de catastrofă ecologică sau de atac asupra unor obiective strategice”, potrivit Agerpres.

Cum va stabili exact armata rusă dacă există sau nu astfel de pericole nu este clar din proiectul de act normativ, notează Svoboda.org.

Noul act normativ este destinat să rezolve contradicţiile din actuala legislaţie rusă, scrie ziarul Izvestia. Dacă legea în vigoare „privind combaterea terorismului” permite armatei ruse să doboare avioane de pasageri deturnate de terorişti în spaţiul aerian al Rusiei, o hotărâre de guvern din 1994 interzice doborârea avioanelor civile, dacă se ştie că există pasageri la bord.

Nu se menţionează deloc despre avioanele de pasageri nici în normele de utilizare a armelor şi a echipamentului militar la apărarea frontierei de stat a Federaţiei Ruse, intrate în vigoare în 2010.

„În multe ţări se permite doborârea avioanelor civile în situaţii similare de urgenţă”, a declarat pentru Izvestia Franţ Klinţevici, reprezentant al Comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus). „Din păcate, pasagerii avionului vor muri, dar aceasta va duce la evitarea unei catastrofe şi mai groaznice şi a unui număr mai mare de victime”, a apreciat el, potrivit Agerpres.

În acest context presa rusă aminteşte de o serie de incidente de acest gen produse în perioada sovietică. Astfel, în anul 1978, un bombardier sovietic a deschis focul asupra unui avion de pasageri sud-coreean de tip Boeing, care intrase în spaţiul aerian al URSS în zona Murmanskului. Două persoane au murit atunci.

O adevărată catastrofă s-a produs însă la 1 septembrie 1983, când armata sovietică a doborât o aeronavă Boeing 747, a companiei sud-coreene Korean Airlines, care zbura de la Anchorage (SUA) la Seul. Din cauza unei erori de navigaţie, avionul a intrat în spaţiul aerian al URSS. De teama că ar putea fi un avion spion american, comandamentul sovietic a ridicat de la sol două avioane de vânătoare, iar un Su-15 a doborât avionul coreean cu o rachetă în largul insulei Sahalin. Toate cele 269 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa. Doborârea Boeing-ului 747 de către sovietici a stârnit o emoţie puternică pe plan internaţional şi un val de indignare faţă de Uniunea Sovietică, aminteşte postul de radio citat, informează Agerpres.

În mai 1987, Mattias Rust, un tânăr de 18 ani, a reuşit să pătrundă în spaţiul aerian al URSS cu un avion uşor de tipul Cesena 172 Skyhawk şi chiar să aterizeze în Piaţa Roşie din Moscova, dar atunci antiaeriana sovietică nu a deschis focul asupra unui avion civil.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Banca Transilvania, veste bună pentru toți clienții. Oferă 3 beneficii pe care milioane de români le-au așteptat vreme îndelungată
Capital.ro
Se schimbă actele de identitate. Avertisment pentru cei cu buletin. Cine NU trebuie să ceară unul nou
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Călin Georgescu continuă să împrăștie informații false: i-a zis unui fost contractor CIA că NATO va ataca Rusia de la baza Kogălniceanu din România
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Zodia care scapă de singurătate anul acesta. Influența lui Jupiter îi va da fiori, indiferent de vârstă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Despărțire pentru Andra, la începutul lui 2025: 'Nu ne-am certat, doar că el are un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit vocea de aur a României. Marea cântăreață s-a prăpădit chiar azi: Veșnic în inimile noastre!
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia, suspendate fără termen de reluare
MediaFlux
CINE IESE la PENSIE în 2025! TABELUL VÂRSTEI de PENSIONARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului