Inspectoratul Judeţean de Construcţii Vaslui lucrează la un plan de pregătiri împotriva cutremurului. Documentul se actualizează în fiecare an si cuprinde o serie de acţiuni rapide în cazul producerii unui seism. În cazul unui cutremur de o mare intensitate, specialiştii atestaţi se organizează în echipe şi se deplasează în teren pentru a verifica fondul locuit. În urma expertizelor la faţa locului, specialiştii constată dacă anumite imobile mai sunt utilizabile, în vederea evitării pierderilor de vieţi omeneşti.
Potrivit monitoruldevaslui.ro, la finalul operaţiunii de expertizare, specialiştii au identificat în municipiile Vaslui, Bârlad, Huşi şi oraşul Negreşti 106 blocuri care au fost încadrate în diferite clase de risc seismic.
Potrivit datelor, în municipiul Bârlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse în clasa I de risc seismic. În municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri încadrate în clasele II, III de risc seismic, iar în municipiul Huşi, sunt cinci blocuri în clasele II şi III de risc.
La nivelul judeţului Vaslui, harta zonelor cu risc la cutremure arată astfel: în zona Vaslui există 47 de puncte cu risc seismic major, iar în zona Bârlad, se înregistrează 36 de perimetre ce prezintă risc la cutremure.
Citeşte şi: AVERTISMENT: Statistica anunţă un CUTREMUR major în România în 2014
Un cutremur de 3,7 pe scara Richter a fost înregistrat luni la ora 18 si 48 de minute. Epicentrul a fost în judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la o adâncime de 139 de kilometri, iar oraşele cele mai apropiate de epicentrul au fost Covasna, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Vălenii de Munte şi Buzău. Tot luni, la ora 4 şi 10 minute, în aceeași zonă, a mai avut loc un cutremur de 2,6, la o adâncime de 98 kilometri. Sâmbătă seara, un alt seism de 5 pe richter a avut loc în Vrancea.
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti