MĂSURI anticaniculă, în Bucureşti. UNDE sunt punctele de prim ajutor în sectoarele Capitalei

Autorităţile locale au anunţat că, în zilele caniculare, vor funcţiona mai multe puncte de prim ajutor în sectoarele Capitalei. La punctele anticaniculă, bucureştenii se pot răcori cu un pahar de apă rece şi îşi pot verifica tensiunea, acestea dispunând de cadre medicale şi echipamente de specialitate. Vineri şi sâmbătă este valabilă o informare meteorologică de disconfort termic, caniculă, dar și instabilitate atmosferică accentuată. 
Cristina Macuc
17 iun. 2016, 08:07
MĂSURI anticaniculă, în Bucureşti. UNDE sunt punctele de prim ajutor în sectoarele Capitalei

PUNCT ANTICANICULĂ ÎN SECTORUL 1

Primăria Sectorului 1 a anunţat că, începând de vineri, sunt funcţionale 22 de puncte anticaniculă amenajate în sediile instituțiilor pe care le coordonează. Aceste spații sunt dotate special pentru perioada cu temperaturi ridicate, fiind prevăzute cu aer condiționat și apă potabilă.

Punctele anticaniculă din Sectorul 1 sunt situate în următoarele locații:

Sediul Primăriei Sectorului 1 – Bulevardul Banu Manta nr. 9;
Sediul Administrației Domeniului Public – Bulevardul Poligrafiei nr. 4;
Complexul Social de Servicii „Sfânta Ecaterina” – Bulevardul Mareșal Averescu nr. 17;
Complexul de Îngrijire și Asistență „Sfânta Elena” – Strada Barbu Delavrancea nr. 18;
Complexul Social de Servicii „Străulești” – Șoseaua București – Târgoviște nr. 10;
Complexul Social de Servicii „Odăi” – Șoseaua Odăi nr. 3-5;
Centrul de Primire „Pinocchio” – Bulevardul Luptătorilor nr. 40;
Complexul Social de Servicii „Sfânta Maria” – Strada Minervei nr. 31A;
Clubul Seniorilor – Strada Ion Slătineanu nr. 16;
Complexul Social de Servicii „Jiului” – Strada Pajura nr. 2C;
Centrul Multifuncțional Phoenix – Strada Pajura nr. 15A, Corp A;
Sediul Poliției Locale Sector 1 – Strada Prometeu nr. 26;
Serviciul 1 Ordine și Liniște Publică – Calea Griviței nr. 208-210 și Strada Buziaș nr. 23;
Serviciul 2 Ordine și Liniște Publică – Strada Pajurei nr. 15A;
Complexul Multifuncțional Caraiman – Strada Caraiman nr. 33A.

Totodată, spații anticaniculă au fost amenajate și în sediile piețelor aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1: Piața Amzei, Piața Aurel Vlaicu, Piața Dorobanți, Piața Domenii, Piața 16 Februarie, Piața 1 Mai și Piața Pajura.

Spațiile anticaniculă vor funcționa potrivit programului de lucru al instituțiilor menționate, pe toată perioada cu temperaturi ridicate.

În caz de urgență, angajații instituțiilor din subordinea Primăriei Sectorului 1 vor contacta Serviciul de Ambulanță, care va trimite, în regim de urgență, un echipaj medical la fața locului. Spațiile vor fi deschise începând de vineri, 17 iunie 2016.

În plus, la Complexul Multifuncțional Caraiman a fost amenajat un punct de prim ajutor, unde bucureștenii afectați de caniculă pot primi asistența medicală de care au nevoie în astfel de situații.

ANM a emis, joi, o informare meteorologică de disconfort termic, caniculă, dar și instabilitate atmosferică accentuată, începând de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, ora 23.00. Potrivit meteorologilor, la nivelul asfaltului se vor resimţi temperaturi de 50 de grade Celsius.

VEZI AICI Cum ne protejăm de caniculă

PUNCTE ANTICANICULĂ ÎN SECTORUL 3

Primăria Sectorului 3, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, a amenajat șase puncte de prim-ajutor care vor funcționa pe toată perioada caniculei în următoarele zone:
– Centrul de zi „ Clubul Seniorilor”- al. Râmnicu Sărat nr. 1A;
– Centrul de îngrijire şi asistenta persoane adulte „Floarea Speranţei” –  Calea Vitan nr. 267 -269;
– Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice „Casa Max” – str Vasile Goldiș nr. 1;
– Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost – bd. 1 Decembrie 1918 nr. 9J;
– Complexul de servicii „Casa Noastră” – str. Rotundă nr. 2;
– Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice „Sf. Ana” – str. Marin Pazon nr. 2B.
În aceste puncte de prim-ajutor, bucureștenii se pot adăposti și pot primi apă, pot beneficia de consultaţii medicale primare (măsurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale), dar şi de intervenţii complexe în situaţii de criză prin intermediul colaboratorilor specializaţi (ambulanţă, SMURD). Fiecare dintre punctele de prim-ajutor dispune de cadre medicale, climatizare, echipamente medicale, truse de prim-ajutor, medicamente de primă urgenţă, tensiometre şi apă.

PUNCTE ANTICANICULĂ ÎN SECTORUL 4

punctele fixe de prim ajutor SUNT amenajate în containere în incinta acestora fiind distribuită apă potabilă.
Urmând să rămână deschise în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe toată perioada în care ne vom afla sub cod galben de caniculă, containerele sunt amplasate în 6 puncte de pe raza Sectorului 4 intens traficate pietonal, după cum urmează:

Metrou Șincai, Metrou Brâncoveanu, Piața Progresul, Piața Străduinței, Piața Sudului, intersecția Big Berceni.

Pe lângă personal din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, în planul dotărilor impuse pentru amenajarea punctelor de prim ajutor, acestea dispun de aer condiționat, branșare la utilități – rețea de apă și canal, grup sanitar, trusă medicală, tensiometru, masă, scaune, dozator cu apă potabilă, pahare de unică folosință.

Primarul Sectorului 4 a dispus ca angajați ai Autorității Locale Sector 4 să fie pregătiți ca în echipe mixte de patrulare, să ofere apă potabilă populației. De asemenea, edilul a solicitat punerea la dispoziția populației a unei linii telefonice la care să poată fi semnalate eventualele probleme cauzate de caniculă. Aceasta este funcțională non-stop în cadrul Dispeceratului Poliției Locale Sector 4, apelând 021/9441.
„Ca primar, dar, în special ca medic, pot realiza o justă evaluare a modului în care trebuie să acordăm sprijin cetățenilor în situații de urgență. Pe lângă măsurile dispuse deja, am mai solicitat ca în această perioadă, asistenți sociali din cadrul DGASPC Sector 4 să intensifice activitățile de monitorizare a vârstnicilor singuri pe care îi avem în evidență. Astfel de situații aduc în atenție necesitatea implementării unui serviciu de ambulanță socială, proiect pe care l-am gândit deja și mi-l doresc realizat în cel mai scurt timp cu putință. Totodată, vom demara colaborări cu reprezentanții Crucii Roșii Sector 4, care să se alăture acțiunilor noastre de protejare a populației, în planul acordării primului ajutor”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

PUNCTE ANTICANICULĂ ÎN SECTORUL 6

Ca urmare a anunţului meteorologilor, referitor la temperaturile caniculare din următoarele zile, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 pune la dispoziţia cetăţenilor 6 puncte de acordare a primului ajutor, dotate cu aparatură medicală şi echipe de intervenţie. Aceste sunt amplasate în:

Cernişoara nr. 38-40, tel.: 021/745.72.37 – luni-vineri, orar 09.00-18.00
Floare Roşie nr. 7A, tel.: 021/410.30.20 – permanent
Aleea Istru 4, tel.: 021/317.63.11 – permanent
Calea Plevnei nr. 234, tel. : 031.438.23.99 – luni-vineri, orar 09.00-18.00
Calea Plevnei nr. 147-149 – Biroul Unic al Primăriei Sector 6, luni-vineri, orar 09.00-18.00
Uverturii nr. 81 – 0376.203.293, permanent
Fiecare dintre punctele de prim-ajutor dispune de cadre medicale, echipamente medicale, climatizare, truse de prim ajutor, pat, medicamente de primă urgenţă, tensiometre, apă.

Recomandări pentru populaţie, în general:

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
Evitaţi activitaţile în exterior, în special pe cele care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit etc.).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le lichide în mod regulat,;
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Recomandări referitoare la copii:

Daţi copilului să consume, în mod regulat, lichide proaspete, chiar dacă acesta nu vi le cere, şi ajutaţi-l să le bea;
Nu lăsaţi niciodata copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate;
Luaţi cu dumneavoastra cantităţi suficiente de apă în cazul unei deplasări cu un autovehicul;
Evitaţi să scoateţi copilul din casă, pe perioada de caniculă, mai ales dacă este bebeluş (0-12 luni) ;
În cazul în care ieşiţi cu copilul, îmbrăcaţi-l lejer.
Nu uitaţi să-i protejaţi capul cu o pălărie de soare;
Nu ezitaţi să lăsaţi copilul dezvelit, atunci când doarme;
Nu este recomandat scăldatul în apă rece.
Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea:

Crampele de căldură
Insolaţia
Epuizarea
Şocul hipertermic.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Se spală în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie? Zilele în care nu sunt interzise treburile casnice
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Emil Hurezeanu refuză candidatura la președinție, discuții în Coaliție privind candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios