Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

Urechile sunt foarte sensibile și necesită o îngrijire specială. Pentru a curăţa canalul auditiv, respectă măsurile minime de igienă. În caz contrar, rişti complicaţii care pot reduce acuitatea auditivă. Protejează-ți corect auzul urmând câțiva pași simpli.
Alina Costache
04 dec. 2017, 06:51
Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

Odată ce deții toate informațiile despre îngrijirea corectă a urechilor, reușești să previi anumite complicații care îți pot afecta sănătatea. Ceara din ureche este unul dintre mecanismele principale de apărare ale organismului, acționând ca un scut protector în fața agenților patogeni sau a obiectelor străine. De altfel, ceara din ureche oprește praful, impuritățile, paraziții, acționând în același timp ca un dezinfectant.

Curățarea pavilionului urechii trebuie făcută cu apă caldă și săpun. Este bine să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Bețișoarele de urechi, contraindicate

Bețișoarele de urechi nu sunt cea mai bună metodă de a îndepărta ceara din urechi. Prin utilizarea acestora nu faci decât să împingi cerumenul în interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceară. De asemenea, folosirea frecventă și incorectă a bețișoarelor de urechi poate duce la apariția unor boli precum micoza. Introducerea oricăror obiecte lungi și ascuțite în urechi cauzează afectarea gravă a auzului.

Atenție!

Bețișoarele sunt interzise cu desăvârșire pentru uz în cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile decât în cazul adulților.

Lumânările terapeutice, periculoase

Specialiștii susțin că lumânările terapeutice pot fi mai periculoase decât bețișoarele de urechi. Această metodă folosită pentru curățarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumânării presupune introducerea unui con acoperit de un strat de ceară de albine sau paragină și aprinderea lui la un capăt. Se presupune că odată ce căldura este emanată, ceara este trasă spre exterior. Persoanele care au folosit lumânări de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv și leziuni la nivelul timpanului.

Căștile îți pun în pericol auzul

Urechea este un organ extrem de sensibil și poate fi grav afectată de zgomote puternice. Căștile transmit sunetele direct în ureche, iar expunerea pe termen lung poate slăbi auzul. De asemenea, căștile împing cerumenul mai aproape de timpan și produc mici traume care pot duce la scăderea auzului și la apariția unui zgomot supărător numit tinitus. Expunerea prelungită la zgomote poate conduce chiar și la surditate.

Încearcă și spray-urile auriculare

Pentru igiena zilnică a urechilor poți folosi din farmacii spray-uri speciale, care conţin ingrediente precum apa purificată şi clorurade sodiu.Printr-o singură pulverizareîn ureche, aceste soluții curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor. Poţi utiliza șiun spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.

Reține!

Nu încerca să îndepărtezi dopul de ceară folosind pensete, foarfece, clame sau alte obiecte ascuțite. Există riscul de perforare a timpanului.

Citește și: Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
Dispar cardurile de la bancă? Anunț oficial pentru cei care țin banii în cont. Cum se vor face plățile
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Românii de la bloc, listă de interdicții. Se lasă cu mari amenzi
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
StirileBZI
Pensiile ar putea fi indexate cu rata inflaţiei! Anunţul a fost făcut de Avocatul Poporului
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre