MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Eşti martorul unei scene dramatice, în care o persoană este la un pas de înec sau s-a înecat? Iată ce trebuie să faci pentru a o salva şi care sunt măsurile de prim ajutor.
Iulian Tudor
16 iun. 2015, 05:52
MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Dacă ai văzut că o persoană este în pericol de înec sau s-a înecat deja, iată ce trebuie să faci pentru a-i salva viaţa.

Măsuri pentru salvarea unei victime căzute în apă

În primul rând, aruncaţi o funie cu un capăt de prindere în apă sau folosiţi un băţ lung. De asemenea, puteţi aduce şi o barcă lângă victimă şi să o remorcaţi până la mal. Este indicat să nu se încerce mutarea victimei în barcă deoarece există riscul de a se răsturna barca. Apa prea rece poate împiedica victima de a apuca obiecte sau a ajunge la ele pentru a se salva.

Se poate încerca salvarea victimei şi prin înot, însă numai în cazul în care salvatorul este antrenat pentru acest lucru. Dacă se încearcă o salvare în apă, se recomandă apropierea prin spatele victimei şi încercarea de liniştire a acesteia. Dacă victima este foarte speriată, aceasta îl poate trage şi pe salvator în apă.

Se recomandă trecerea unui braţ pe sub bărbia victimei şi menţinerea capului la suprafaţa apei. În cazul în care se suspectează leziune de coloană cervicală, capul, gâtul şi trunchiul se vor ţine în linie dreaptă.

Cea mai bună opţiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scândură.

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecate

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecată constă în administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fără a agrava o potenţială leziune de coloană cervicală. Dacă victima nu respiră, se va începe imediat respiraţia gură-la-gură. Aceasta include şi respiraţia gură la gură efectuată în apă.

În timpul deplasării către mal a victimei se va asigura ventilaţia la fiecare 5 secunde. În cazul în care căile respiratorii sunt obstruate, se va efectua manevra Heimlich pentru dezobstrucţie, prin plasarea degetelor în formă de pumn la nivelul stomacului victimei şi crearea unei presiuni la nivel abdominal. Manevra se efectuează până la dezobstrucţia căilor aeriene

Compresiile toracice sunt dificil de efectuat în apă în cazul în care nu există o suprafaţă plană. Ele se vor efectua când aceasta este disponibilă.

Odată ajunşi la mal, se va reevalua respiraţia şi circulaţia pacientului (pulsul şi bătăile cardiace). În cazul în care pacientul prezintă respiraţie şi circulaţie normale fără a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul în poziţie de siguranţă (întins pe burtă, braţele întinse la nivelul umerilor şi îndoite, capul într-o parte şi piciorul de aceeaşi parte îndoit în unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a menţine căile aeriene libere şi a asigura drenajul apei înghiţite. Dacă pacientul nu respiră, se va începe resuscitarea cardio-pulmonară (respiraţie gură la gură şi compresii toracice) până la sosirea salvării sau până persoana începe să respire.

Totodată, prevenirea hipotermiei se face prin îndepărtarea hainelor ude şi învelirea în pături calde. Victima se supraveghează până la sosirea personalului medical autorizat.

Citeşte şi Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o VIPERĂ

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Serghei Lavrov: Moscova țintește doar obiective militare, nu civile
MediaFlux
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)