Măsuri de ultima oră în Parlament pentru reducerea risipei de energie electrică

Senatul a adoptat un memorandum pentru creșterea eficienței energetice în Palatul Parlamentului. 
Filip Stan
20 sept. 2022, 09:47
Măsuri de ultima oră în Parlament pentru reducerea risipei de energie electrică

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că este nevoie ca autoritățile publice să ia măsuri în ceea ce privește reducerea risipei de energie electrică.

„Sunt spații de încălzit, multe ferestre, terase, echipamente. A trebuit să luăm în Biroul Permanent măsuri pentru eficientizarea energetică și pentru reducerea risipei care generează facturi foarte mari. Consumăm ca un mic orășel aici, în Parlamentul României.”, a afirmat Alina Gorghiu, la Parlament.

Citeşte şi: Marius Manole, şocat de factura la Enel. Ce sumă a primit: „Eu cred că plătesc pentru Casa Poporului”

Mai mult, vicepreședinta PNL a precizat că în ultimii ani au fost luate o serie de măsuri în Parlament în ceea ce privește energia electrică. Mai exact au fost înlocuite becurile vechi cu unele de tip LED și au înlocuit instalațiile de aer condiționat, aparatele frigorifice și televizoarele.

Casa Poporului are o factură lunară la curentul electric de un milion de lei. Principala problemă este că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, iar din această cauză nu se pot face proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei de energie electrică.

În timp ce politicienii le cer românilor să reducă consumul la energie, parlamentul a primit în luna februarie, o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h.  Aceste cifre sunt echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. La acestea se adaugă, bineînțeles, și aparatura tehnică – laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere care încarcă semnificativ factura la curent.

Se pare că, cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Sistemul de încălzire este unic în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

Cu toate acestea, parlamentul susține că încearcă să implementeze măsuri pentru a reduce consumul. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare.

Deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Iar asta ne împiedică să accesăm fonduri europene pentru orice fel de renovare. Astfel, toate aceste modernizări și îmbunătățiri pentru economisirea energiei se vor face din bani publici.

În acest moment, singura soluție de a micșora facturile la curent este ca politicienii să facă economie. Iluminatul exterior a fost deja redus cu 50%, iar luminile pe fațadă stau aprinse doar două ore.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9