13 asociaţii de gardă civilă vor fi mobilizate până pe data de 15 iunie, potrivit lui Istvan Batiz, preşedintele organizaţiei judeţene din Csongrad. Alături de poliţişti, voluntari vor patrula, între orele 18 şi 6 dimineaţa.
Patrulele vor activa în punctele de trecere a frontierei, în zona Kiszombor, Tiszasziget şi Makó, precum şi pe malul Mureşului. Vigilenţă sporită va fi acordată în toate teritoriile în care vor fi alertate „activităţi de frontieră deosebite, precum şi acolo unde se impune reacţia imediată a poliţiei. Începând de sâmbătă şi angajaţii Armatei Ungare participă din nou la activităţile de apărare a graniţei.
În decurs de trei luni, două sute de soldaţi vor fi angrenaţi, pe schimburi, în apărarea frontierei. În total, o mie de militari îndeplinesc sarcini de susţinere la graniţa ungaro-sârbă, sub coordonarea poliţiei.”, relatează agenţia maghiară MTI. Jurnalişti ai publicaţiei G4 atrag atenţia asupra faptului că acest tip „de militarizare a vieţii publice” iniţiate de Budapesta, şi-a găsit expresia şi în România. Iniţiativă legislativă venită din partea UDMR, şi „adoptată tacit pe 25 martie de către Senat”, prevede înfiinţarea aceluiaşi tip de unităţi de voluntari pentru asigurarea ordinii publice, scrie Adevarul.