Măsuri fiscale importante din 2020. Cine va încasa salariu minim de 3000 de lei pe lună, ce se întâmplă cu plata TVA

Începutul anului 2020 va fi marcat de scăderea birocrației pentru firme, dar nu numai, informează gds.ro. Există o serie de modificări fiscale care se aplică în 2020 pe care ar trebui să le cunoaștem.
Romania TV
30 dec. 2019, 09:33
Măsuri fiscale importante din 2020. Cine va încasa salariu minim de 3000 de lei pe lună, ce se întâmplă cu plata TVA

Iată care sunt cele mai importante modificări fiscale care se vor aplica în 2020. Cea mai importantă modificare fiscală este majorarea salariului minim pe economie. Prevederea se aplică de la începutul anului 2020 și a fost introdusă prin HG 935/2019. Astfel, salariul minim brut creşte de la 2.080 lei pe lună (cât era în decembrie 2019) la 2.230 de lei pe lună. Conform HG 935/2019, salariul minim se aplică „pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră”. Acest lucru înseamnă că o persoană care este plătită cu salariul minim pe economie va încasa, de la 1 ianuarie 2020, 1.346 lei pe lună, față de 1263 lei pe lună cât încasa până acum. Salariul net al angajatului plătit cu salariul minim creşte cu 83 de lei, restul fiind taxe şi impozite pe care angajatorul le achită în plus către stat. Pentru persoanele încadrate pe posturi care necesită studii superioare, salariul minim brut, fără sporuri, rămâne la nivelul de 2.350 de lei pe lună. 

Pentru angajaţii din construcţii, salariul minim brut rămâne și anul viitor la 3.000 de lei pe lună. Lucrătorii din construcţii beneficiază de diminuarea contribuţiilor de plată către stat pe o perioadă de 10 ani, începând din 2019. Drept urmare, la un salariu brut de 3.000 de lei în construcţii, angajatul primește un salariu net de 2.600 de lei. Firmele sunt obligate să înregistreze majorarea salariului minim în REVISAL, până la sfârşitul lunii ianuarie 2020. 

Un alt proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaților elimină birocrația pentru cei care doresc să-și înființeze firme. Actul normativ prevede eliminarea unor documente absolut inutile pentru cei care doresc să îşi înfiinţeze o societate pentru care declară sediul social în apartament, la domiciliul asociaţilor. Noua lege elimină acordul, pentru firmele care nu desfăşoară activitate comercială la sediul social declarat. Până la apariţia acestei legi, cei care doreau să-și înființeze firme aveau nevoie de acordul vecinilor de bloc. Noua prevedere legală este valabilă şi pentru persoanele cu profesii liberale, care nu desfăşoară activitate la domiciliu. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor s-a eliminat restricţia de a avea o singură firmă în care poţi să fii acţionar unic.

O altă măsură fiscală este legată de persoanele fizice autorizate (PFA), care vor plăti mai mult la contribuţia la asigurări sociale (CAS), numită şi contribuţia pentru Pensii. Potrivit art. 151 din Codul fiscal, venitul ales de PFA ca baza de calcul a CAS nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară. În 2019, CAS al PFA nu putea să se calculeze la un venit mai mic de 24.960 de lei (12 salarii minime x 2.080). În 2020, PFA vor calcula CAS la nivelul a 26.760 de lei (12 salarii x 2.230 lei). Cota de CAS a rămas aceeaşi, dar se aplică unei sume mai mari care reprezintă baza de calcul. Deci, o persoană organizată ca PFA va datora la stat CAS în 2020 minimum 6.690 de lei (26.760×25%). Faţă de 6.240 de lei datoraţi în 2019. Creşterea este de 450 de lei. Cu atât vor plăti la stat mai mult PFA-urile în 2020.

Guvernul a abrogat prin ordonanţă de urgenţă prevederile introduse în 2017 privind plata defalcată a TVA. Sistemul split TVA fusese opţional până la finele lui 2017, dar firmele nu s-au înghesuit să opteze pentru plata defalcată a TVA. Din 2018, a devenit obligatoriu pentru societăţile aflate în insolvenţă şi pentru firmele cu datorii mari. Restul firmelor nu au dorit să adopte sistemul split TVA. 

Split TVA presupunea că o firmă făcea o plata catre o altă societate platitoare de TVA, dacă opţiunea era pentru split TVA, atunci plata trebuia făcută într-un cont distinct de TVA. Firmele trebuiau să îşi deschidă un cont special de TVA. Banii din acel cont puteau fi folosiţi doar pentru palta TVA către stat. Majoritatea firmelor nu au adoptat sistemul split TVA, din cauză că nu se justifica în economie. În primul rând că li s-ar fi dublat numărul de tranzacţii bancare, cu costurile aferente. 

 

Citește și:

Ministrul Muncii, veşti importante despre pensiile speciale: Beneficii create prin legi adoptate în Parlament

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede